MSUB se otvara iduće godine 1Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Muzej savremene umetnosti u Beogradu (MSUB) biće rekonstruisan i otvoren 2017, najverovatnije u septembru ili oktobru, kaže za Danas Slobodan Nakarada, direktor ove institucije.

Kako kaže, Muzej je završio tendersku proceduru i odlučio da izvođač radova na rekonstrukciji zgrade na Ušću bude Termoinženjering i konzorcijum oko ove kompanije.

– Ugovor s izvođačem bi trebalo da bude potpisan za dve do tri nedelje, dok se završi formalna papirologija u vezi sa bankarskim garancijama, građevinskim dozvolama…. – kaže Nakarada i dodaje da ako smo mogli da čekamo devet godina da se Muzej rekonstruiše, možemo i dvadesetak dana da se završi formalna papirologija.

Prema njegovim rečima, Muzej je, inače, završio tendersku proceduru posle žalbe jednog od ponuđača. Reč je žalbi kompanije Modulor d.o.o iz Zemuna i grupi ponuđača koju je Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki odbila. Nakon toga ne postoje nikakve zakonske opstrukcije koje bi mogle da stopiraju potpisivanje ugovora s izabranim izvođačem. Kada se bude krenulo sa radovima, pored nadzornog organa, Muzej će imati i svoje ljude koji će ovo telo nadzirati.

Nakarada podseća da su depo i krov Muzeja završeni a radovi koji predstoje tiču se kompletne staklene fasade na zgradi na Ušću.

– To će zahtevati da se nekoliko meseci unapred nabave stakla i čelični ramovi. Takođe, sređivaće se sav enterijer Muzeja – elektoinstalacije, vodovod i grejanje, kao i sistem obezbeđenja, koji je takođe bio obuhvaćen tenderom. Za ovaj posao je izabrana firma Smart Building Technologies. Oni će po završetku svih radova na Muzeju uraditi svoj deo posla. Sredstva iz budžeta za nastavak rekonstrukcije su obezbeđena – za građevinske radove 617 miliona dinara i 41 milion za obezbeđenje. Onog trenutka kad ugovor bude potpisan Muzej će imati obavezu da Termoinženjeringu avansno uplati deset odsto – zaključuje Slobodan Nakarada.

Javna nabavka za izvođenje radova na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji zgrade Muzeja na Ušću raspisana je 17. marta 2016. godine. Vrednost javne nabavke je procenjena na 689.150.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari