Muzički oktobar 1

Opera i teatar Madlenianum novu sezonu, pod sloganom „Bliži vama“, otvoriće 22. septembra izložbom fotografija „Sećanja“ Mihaila Karađorđevića, unuka kneza Pavla i poslednjeg italijanskog kralja Umberta Drugog.

Reč je o prijatelju Madlene Cepter koji se predstavlja kao „princ od Jugoslavije“.

Prva premijera u novoj sezoni 27. septembra biće obnova opere Ruđera Leonkavala „Pajaci“, koja je u režiji i inscenaciji ruskog reditelja Jurija Aleksandrova u ovoj umetničkoj kući prvi put izvedena pre sedam godina, takođe na otvaranju sezone. Tokom oktobra na Veliku scenu Madlenianuma „preseliće se“ operska i baletska produkcija Narodnog pozorišta u Beogradu, zbog renoviranja zgrade nacionalnog teatra povodom 150. rođendana.

Sve ovo saopšteno je juče na konferenciji za novinare u Madlenianumu, gde su najavljeni „muzički oktobar“ i novi dramski, operski i baletski projekti. „Pajaci“, u obnovljenoj režiji Jurija Aleksandrova koju potpisuju Vesna Ćurčić Petrović i Tadija Miletić, vraćaju se na scenu u Zemunu kao jedna od najtraženijih predstava u Maldenianumu, ali u sada u novoj pevačkoj podeli: Nikola Kitanovski, Branislava Podrumac, Marko Pantelić, Aleksa Vasić, Vasa Stajkić i LJubomir Popović. Dirigent je Đorđe Stanković, a scenograf i kostimograf Vjačeslav Okunjev.

Tokom „Muzičkog oktobra“ NP će u Madlenianumu izvesti jedan balet i četiri opere. Reč je o klasičnom repertoaru – operama „Karmen“ Žorža Bizea (8. 10), „Travijata“ Đuzepea Verdija (19. 10), Mocartovoj „Figarovoj ženidbi“ (27. 10) i Rosinijevom „Seviljskom berberinu“ (29. 10), kao i o Minkusovom baletu „Don Kihot“ (24. 10).

Krajem oktobra na programu je i zajednički baletski projekat NP i Madlenianuma s kraja prošle sezone „Hazarski rečnik“, kao i dvostruko nagrađena opera „Orfej“. Na scenu se vraćaju mjuzikl „Jadnici“, a obnavlja se i balet „Krvava svadba Bolero“.

– U ovoj sezoni planiramo tri dramske premijere. Kraj 2018. obeležiće premijera drame „Dolče vita“, pobednički rad na našem tradicionalnom konkursu za mlade pozorišne stvaraoce. To je tekst Jelene Paligorić, u režiji Juga Đorđevića. U predstavi igraju: LJiljana Stjepanović, Branislav Zeremski, Minja Subota, Tamara Aleksić, Snežana Jeremić Nešković i Anka Kostić. U drugom delu sezone, u 2019. očekuju nas još dve dramske premijere – „Koferče“ Jurija Poljakova i „Nerođena“ po tekstu Monje Jović. Na scenu se vraća i drama Armina Petrasa „Ana Karenjina“, u režiji Juga Radivojevića – rekla je Ana Radivojević Zdravković, direktor Drame Madlenianuma.

Prema njenim rečima, od 30. septembra na stalnom repertoaru Madlenianuma biće i eksperimentalna predstava dramske sekcije „Prisutnost“.

Odlikovanje, ozvučenje, gostovanje

Povodom najave nove sezone u Madlenianumu su juče saopštili i da je njihov osnivač i vlasnik Madlena Zepter od Vlade Republike Francuske dobila orden viteza za umetnost i književnost, zbog doprinosa francuskoj i evropskoj kulturi. Predstavljeno je i novo ozvučenje – „vrh svetske tehnologije kakvo imaju i Sidnejska opera i Opera u Los Anđelesu. Za 21. oktobar najavljeno je gostovanje Umetničke trupe kineske provincije Henan sa ansamblima pesama, igara i akrobatskom trupom DŽongjue koja će pokazati i čuvene Šaolin borilačke veštine. Oni će u organizaciji Madlenianuma na mini-trurneji po istočnoj Srbiji, nastupati u Zaječaru, Negotinu i Smederevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari