Na 50. Festu Mihalkov, kanski laureat Londri Džons, Đenoveze... 1

Paola Đenovezea, jednog od vodećih italijanskih reditelja i scenarista, koga naša publika poznaje kao dragog gosta Beograda, videćemo i na 50. jubilarnom Festu koji će biti održan od 25. februara do 6. marta pod sloganom „Novi hrabri svet“.

Naši filmofili upoznali su Đenovezea 2017, kada je u Jugoslovenskoj kinoteci otvorio Festival italijanskog filma, koji je započeo njegovim antologijskim ostvarenjem „Savršeni stranci“, a godinu dana kasnije, 2018, na 46. Festu, predstavio je svoj film „Pravo mesto“.

Kako je najavio gradski sekretar za kulturu i član Saveta festivala Ivan Karl, gost jubilarnog izdanja našeg najpoznatijeg praznika „pokretnih slika“ biće i američki glumac Kejleb Londri Džons, kanski laureat koji se proslavio filmom „Titan“ Julije Dukorno, apsolutnim pobednikom prošlogodišnjeg festivala u Kanu.

Karl je potvrdio i dolazak velikog ruskog sineaste Nikite Mihalkova, na otvaranje ili zatvaranje Festa, i objavio početak kampanje za najvažniji festivalski filmski događaj u 2022.

U ovom momentu, kako je saopštio, čeka se odgovor Olivera Stouna, a Fest je na vezi i sa tri holivudska imena, ali će sve zavisiti od toga kakva će biti globalna situacija sa koronom.

Kampanja za predstojeći Fest započela je juče, sa prvom od pet verzija plakata, a koncipirana je tako da se na svakih sedam dana objavljuje po jedna, da bi se na kraju odlučili za finalno rešenje.

Jubilarni Fest svečano će otvoriti nagrađivana ljubavno-socijalna drama “Strahinja Banović” Stefana Arsenijevića, koja se prikazuje van konkurencije, dok će takmičarski program početi domaćim filmom „Mrak“ Dušana Milića.

O najboljim ostvarenjima 50. festivala odlučivaće žiri na čelu sa glumcem Milošem Bikovićem, a nagrada “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće uručena ovogodišnjim laureatima, reditelju Emiru Kusturici i legenadrnom glumcu Predragu Mikiju Manojloviću na otvaranju Festa.

Dan kasnije, 27. februara, kako je saopštio Karl, biće promovisano drugo, dopunjeno izdanje knjige o Kusturici autora Gorana Gocića, u okviru edicije „Festovih 50“ Biblioteke grada Beograda.

U istoj ediciji tokom Festa predstaviće se o monografije Maje Medić o Nebojši Ðukeliću i Milana Nikodijevića o Dinku Tucakoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari