Nadežda Petrović na maloj sceni u Kotlujevcu 1Foto: pozorište Zoran Radmilović Zaječar

Nakon Nebojše Dugalića i Vladimira Cvejića, sinoć je na 1. Festivalu malih pozorišnih formi Biljana Đurović igrala monodramu Nadežda Petrović sačinjenu od autentičnih pisama ove velike umetnice, odlomaka iz romana ,, Boje i barut” Olgice Cice i izbora poezije Rastka Petrovića i Ljubomira Simovića.

Biljana Đurović je uradila adaptaciju teksta, režirao je Božidar Đurović, komad je muzikom obojio Svetislav Božić, a za scenografiju i kostime bila je zadužena Marina Vukasović Medenica. Premijerno je izvedena u novembru 2014. i ubrzo je nagrađena na „Zlatnom festivalu“ u Moskvi. Igra se već nekoliko godina u produkciji monodrame i pantomime i dobila je sedam međunarodnih nagrada.

-Ideja predstave je bila da se položaj žena prikaže na jedan drugačiji način, koji do sada u pozorišnom obliku nije viđen.Pokušali smo da rasvetlimo njenu patriotsku, rodoljubivu prirodu jer je Nadežda Petrović bila i osnivač Kola srpskih sestara. Iako je imala mogućnost da ne bude na bojištima nego da se posveti umetnosti, njena ljubav prema svom narodu joj to nije dozvolila. Ona nam je ostavila veliki umetnički trag, znamenita i neprolazna umetnička dela. – rekao je reditelj Božidar Djurović.

Po njegovim rečima, ovo je monodrama koja će zasigurno imati dug i uspešan scenski život. U prilog tome govori i činjenica da je uvek rado gledana ne samo kod nas, već na prostoru Bugarske , Rusije, Albanije gde čak i jezička barijera ne predstavlja nikakav problem. Glumici Biljani Đurović kako sama kaže, rad na komadu je doneo veliku radost, a najveća je kad vidi da je publika zadovoljna.

Publici Festivala malih pozorišnih formi večeras će se predstaviti Ecija Ojdanić i Vilijam Miličević u predstavi ,,Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovića“ kazališta ,,Moruzgva“ iz Zagreba.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari