"Nagrada Lazar Trifunović" Dragani Kovačić i Ani Bogdanović 1Foto: Pixabay/Dariusz Sankowski

Stručne nagrade istoričara i teoretičara umetnosti – „Nagrada Lazar Trifunović“ i Priznanje DIUS za 2017. godinu, i ovog 14. januara u 12 sati biće dodeljene na svečanosti u Kulturnom centru Beograda, saopštili su iz ove ustanove.

Nagradu „Lazar Trifunović“ za likovnu kritiku i teorijsko razmatranje savremene likovne i vizuelne umetnosti koje se dodeljuje od 1993, za prošlu godinu dobile su dr Dragana Kovačić, savetnik Narodnog muzeja u Beogradu, za knjigu „7 otkucaja. Crtež u prostoru Moderne“, Samizdat 2017, i dr Ana Bogdanović, istraživač saradnik na Katedri za Modernu istoriju umetnosti Grupe za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, za studiju „Nekoliko razmišljanja o pogledu predmeta u slikarstvu Marka Čelebonovića“, u monografiji Marko Čelebonović, izdanje Galerija Rima, Kragujevac, 2017. Žiri za nagradu radio je u sastavu: dr Jasmina Čubrilo, vanredni profesor Filozofskog fakulteta, Čedomir Janičić, muzejski savetnik Gradskog muzeja u Somboru i dr Maja Ćirić, samostalna kustoskinja.

Priznanje DIUS (Društva istoričara umetnosti Srbije) koje se dodeljuje od 1994. za najbolju autorsku izložbu, za proteklu kalendarsku godinu dodeljeno je projektu/ izložbi „Slikari Ratnici Svedoci/ Slikarstvo i fotografija u Srbiji 1914-1918“, organizovanom u Galeriji SANU u Beogradu, autorki Žane Gvozdenović i Milene Marjanović, istoričarki umetnosti iz Beograda. Komisija koja je odlučila da nagradi ovaj složen višemedijski projekat radila je u sastavu: Bojana Burić, istoričarka umetnosti, Maida Gruden, urednica Likovnog programa DK Studentski grad, i Slavica Popov, viši kustos Savremene galerije u Zrenjaninu. Obe stručne nagrade od osnivanja podržavaju Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari