Nagrada Longin profesoru Branislavu Todiću 1Foto: PIxabay/ LubosHouska

Odlukom žirija za dodelu likovnih nagrada na Vidovdanskim svečanostima 2021. Nagrada „Longin“ pripala je profesoru Branislavu Todiću za sveukupno stvaralaštvo iz oblasti istorije umetnosti, dok je Tamara Osmajić iz Berana dobitnik nagrade „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog učesnika na ovogodišnjoj likovnoj koloniji.

Ova priznanja biće uručena laureatima sutra na svečanom otvaranju izložbe radova a 23. likovne kolonije „Vidovdan“ u Galeriji Doma kulture „Gračanica“ u Gračanici.

Branislav Todić je redovni profesor na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Bavi se proučavanjem srednjovekovne srpske umetnosti.

Radove objavljuje u domaćim i stranim stručnim časopisima i publikacijama, autor je više monografija i knjiga o srednjovekovnim manastirima.

Učestvovao je na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim kongresima i naučnim skupovima.

Žiri je u odluci posebno naglasio da je „profesor Todić i najbolji poznavalac slikarstva i istorije manastira Gračanice“, koji ove godine obeležava sedam vekova postojanja, što je i centralna tema ovogodišnjih Vidovdanskih svečanosti.

Tamara Osmajić jedan je od desetoro učenika ovogodišnje likovne kolonije „Vidovdan“ u Gračanici.

Prema oceni žirija, „njeni radovi odišu smirenošću, lirskom produhovljenošću i predstavljaju autentične kompleksne celine, na kojima je crtež pouzdana vodilja forme“.

Dom kulture Gračanica saopštio je i ovogodišnje dobitnike književnih nagrada koje će biti uručene na centralnoj svečanosti u porti manastira Gračanica 27. juna uoči Vidovdana.

Književnik Radovan Beli Marković dobitnik je „Zlatnog krsta kneza Lazara“, a pesnik i izdavač Gojko Božović „Gračaničke povelje“.

Pesnikinji iz Kosovske Mitrovice Branki Kasalović pripao je „Kondir Kosovke devojke“, a pesniku mlađe generacije iz Kragujevca „Pero despota Stefana Lazarevića“.

O književnim nagradama odlučivao je žiri u sastavu: Bojana Stojanović Pantović, Žarko Milenković i Milisav Savić kao prošlogodišnji dobitnik „Zlatnog krsta kneza Lazara“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari