Najbolje grafike Bijenala iz Čačka na izložbi u Zrenjaninu 1Foto: bijenale grafike čačak

Asocijacija likovnih umetnika Zrenjanina ugostiće u svojoj galeriji u Zrenjaninu Međunarodno bijenale grafike Čačka, izložbom u pokretu „Kolekcija“ na kome će biti predstavljena selekcija radova iz perioda od 2012. do 2022. godine.

Kako navode organizatori, Međunarodno bijenale grafike u Čačku od svog osnivanja 2012. godine odražava nit između domaće i internacionalne scene.

Ove godine manifestacija zaokružuje prvu deceniju postojanja, tokom koje je primetno obogaćivala lokalnu i širu kulturnu ponudu kroz konstantnu transformaciju programskih aktivnosti.

„Sa ciljem beleženja i tumačenja promena i kretanja u savremenoj grafičkoj produkciji formirana je „Kolekcija Bijenala“. Kolekcija je nastala dobrovoljnim doniranjem grafika učesnika Bijenala. Radovi u kolekciji su malog i velikog formata i najrazličitijih tehnika i poetika“, objašnjava Dragan Dobrosavljević, umetnički direktor Bijenala u Čačku.

Kako objašnjava, postavljanje gostujućih izložbi sa manjim tematskim celinama izkolecije u galerijama širom zemlje i inostranstva treba da propituje poziciju grafičke umetnosti u odnosu na aktuelnu likovnu i savremenu umetnost.

„Ove izložbe funkcionišu kao paralelna aktivnost u strategiji Platforme sa prevashodnom potrebom za tumačenje složenih procesa transformacije grafike“, kaže Dobrosavljević.

Otvaranje izložbe u Zrenjaninu je u petak, 14. aprila u 19 časova u galeriji ALUZ, a izložba će trajati do 28. aprila.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari