"Beton mahala", posle sedam godina, ponovo u Novom Pazaru 1Foto: FB profil Beton mahala

Pre sedam godina pozorišna predstava “Beton mahala” dramske trupe “Joj, evo ih ovi”, premijerno je izvedena u Novom Pazaru. Nakon toga, bez objašnjenja je nestala sa scene. Dugo se vodila polemika da li je ova predstava bila „zabranjena“ u ovom gradu ili je samo došlo do nesporazuma ali, kako god, na radost novopazarske publike, ona će ponovo biti igrana, 5. i 6. februara, tamo gde je i nastala.

Predstava „Beton mahala“, u režiji Rifata Rifatovića i Branislava Trifunovića, premijerno je izvedena u Novom Pazaru januara 2015. godine, nakon čega je odigrana u više od 40 gradova Srbije i regiona.

U Novi Pazar se vraća posle sedam godina.

–  Prvo veče smo rešili da poklonimo devojčicama kojima je potrebna pomoć. Igraćemo za Lanu, Merjem i Nikolinu. A da li će biti još igranja, videćemo- rekao je za Danas Rifat Rifatović, režiser predstave „Beton mahala“

Rifatovič ističe da je do ponovne ideje da se „Beton mahala“ igra u Novom Pazaru došlo na inicijativu glumaca Nedima Nezirovića i Lejle Bučan. Oni su razgovarali sa direktorom Kulturnog centra Huseinom Memićem, a ostatak ekipe je prihvatio ideju i tako je došlo do ponovne saradnje.

Memić objašnjava i dileme oko duge pauze u izvodjenju ove predstave.

– Predstava ni u kojem smislu nije bila zabranjena. O tome čak postoje dokazi u vidu medjusobnih prepiski ali celu situaciju treba sagledati sa pozitivne strane jer je zajednički cilj da ova predstava ponovo bude igrana u Novom Pazaru. Ovo je idealna prilika da se reše neke nesuglasice koje su postojale i da se predstava vrati tamo gde je i nastala – kazao je Husein Memić, direktor Kulturnog centra

Memić dodaje da je publika, tokom svih ovih izražavala interesovanje za ovu predstavu, ali da su glumci bili previše zauzeti svojim obavezama, te tehnički nije bilo izvodljivo da se odigra i dodaje da su vrata Kulturnog centra uvek otvorena za „Beton mahalu“.

Predstava Beton mahala je nastala kroz priče mladih Novopazaraca koji su želeli da govore o problemima mladih, otvarajući religijska, politička i druga društvena pitanja. Skrećući pažnju na ove probleme, predstava suštinski govori o ljubavi.

Predstava će biti izvedena 5. i 6. februara u Kulturnom centru u Novom Pazaru sa početkom u 20 časova.

Ljajićev izlazak sa predstave

Sa druge strane, Rifat Rifatović smatra da nije postojala politička volja da se predstava svih ovih godina pojavi na sceni novopazarskog pozorišta.

– Nije postojala zvanična zabrana, ali je isto tako bilo jasno da zbog reakcija političara, kao što je, izlazak sa predstave Rasima Ljajića, nije postojala dobra volja da se nastavi igranje predstave,  nakon premijernog i repriznog igranja. Kako bi to pokojni Zoran Radmilović rekao u „Pismu jačem“: „mnogo predstava je skinuto putem telefona“- istakao je Rifat Rifatović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari