Negotin: "Smrtonosne i opasne knjige" predstavljene u Negotinu 1Foto: Narodna biblioteka Negotin

Narodna biblioteka „Dositej Novaković“ u Negotinu je promocijom nove knjige zavičajnog autora obeležila 28. februar, Dan nacionalne knjige. Bila je ovo prilika da veliki broj Negotinaca prisutan na promociji, sazna nešto više o knjigama koje su se svojim postojanjem i uticajem svrstale u opasne i smrtonosne.

Knjiga intrigantnog naslova „Smrtonosne i opasne knjige“ za koju je autor, Miljan Ristić, dugo sakupljao građu, izazvala je veliko interesovanje Negotinaca o čemu svedoči prepuna promotivna sala Narodne biblioteke “Dositej Novaković” u kojoj je predstavljena.

Svoju desetu publikaciju, objavljena je u izdanju Društva za afirmaciju kulture Presing iz Mladenovca, Ristić je posvetio knjigama koje su se svojim postojanjem i uticajem svrstale u opasne i smrtonosne.

U uvodnoj reči autor je napomenuo da je tema kojom se knjiga bavi prilično kompleksna i široka i da sigurno može mnogo više da se kaže o temama koje knjiga sadrži, ali da ipak smatra da je ono što je sakupljeno i uobličeno u knjigu i više nego dovoljno za početak.

Negotin: "Smrtonosne i opasne knjige" predstavljene u Negotinu 2
Promocija u Negotinu/Foto: Narodna biblioteka Negotin

-Poenta nije bila fokusirana na opširnosti već na sa?žetosti i u knjizi se nalazi mnogo toga zanimljivog, intrigantnog i mističnog ali i šokantnog i zaprepašćujućeg – priča Ristić.

Kako nam je ispričao, sfera istraživanja, u fazi pisanja ove knjige, nije bila fokusirana samo na književnost, istoriju i naučnu literaturu, već je dosta pažnje posvetio i stvaralaštvu iz oblasti popularne kulture.

To je u konkretnom slučaju podrazumevalo veliki broj odgledanih filmova, serija, anima, pročitanih stripova i mangi, a koji su se u izvesnom smislu bavili knjigama koje su bile predmet istraživanja.

-Svakako da je internet kao mediji savremenog doba bio osnovno sredstvo u postupku istraživanja i prikupljanja neophodne građe za ovu knjigu, ali i klasično istraživanje među gomilom knjiga što je podrazumevalo sate i sate čitanja nije bilo zapostavljeno. Na taj način ova knjiga predstavlja spoj modernog i tradicionalnog načina koncepiranja jedne književne građe, pa u tom smislu može biti spoj prošlosti i sadašnjosti sa nadom da budućnost knjige neće biti tako strašna i surova u meri u kojoj su pojedine knjige o kojima je pisano u ovoj knjizi bile kobne i sudbonosne za mnoge pojedince, grupacije i narode – kazao nam je Miljan Ristić.

Ovom svojevrsnom studijom autor je obradio preko 120 knjiga, koje su kroz ljudsku istoriju svojim uticajem i postojanjem stekle status “smrtonosnih” i “opasnih” knjiga.

Među njima su knjige stare nekoliko hiljada godina, ali se spominju i one nastale u ovom modernom dobu.

Ristić i njegova jubilarna, deseta knjiga su na promociji u negotinskoj biblioteci ostvarili konekciju sa publikom, koja je netremice pratila predstavljanje knjige u kojoj su knjige glavni junak, kao i njihov opasan uticaj.

-Stvari su se nekako poklopile. Promocija knjige koja se bavi tamnom stranom knjiga održana je na Dan Narodne biblioteke Srbije i Nacionalni dan knjige, da bi sve to kulminiralo prilogom o “Smrtonosnim i opasnim knjigama” u kultnoj emisiji Vavilon koja se bavi savremenom književnošću i koja se emituje na nacionalnoj televiziji. U tom smislu krug se zatvorio i dan koji je posvećen knjizi i biblioteci upotpunjen je u znaku moje knjige zbog čega sam neizmerno srećan – kazao je za Danas Miljan Ristić.

Autor je kroz kratak video materijal, koncipiran za promociju, na vizuelan način predstavio delić sadržaja obuhvaćenih „Smrtonosnim i opasnim knjigama“.

Negotinac Miljan Ristić je pisac, pesnik, bloger, aforističar, publicista, književni i rok kritičar, autor radio podkasta i portala eXperiment u kome je sve moguće.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari