Negotin: U nedelju u Štubiku 49. “Кrajinski običaji” 1Foto: J. B. K.

“Krajinski običaji” jedna od najstarijih manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva u Srbiji, kojom se održava sećanje na herojsku bitku na Štubiku i Malajnici iz 1807. godine, biće održana u nedelju, 19. juna u negotinskom selu Štubik.

Gotovo pola veka u krajinskom selu Štubik organizuju se “Krajinski običaji” tradicionalna smotra izvornog narodnog stvaralaštva, koja se priređuje u spomen na veliku pobedu srpske vojske nad nadmoćnijom turskom u čuvenim bitkama na Štubiku i Malajnici 1807. godine.

Na ovogodišnjim, inače 49. “Кrajinskim običajima” nastupiće kulturno-umetnička društva iz Кobišnice, Jabukovca, Bukovča, Sikola, Šarkamena, Podgorca i sela domaćina, Štubika.

Neće izostati ni tradicionalno takmičenje u narodnim veštinamaa: brzo pripremanje kačamaka, brzo upredanje vune, potezanje čobanskog štapa, bacanje kamena s ramena, skok u dalj i nadvlačenje konopca, kao i izbor najlepše čobanice.

Manifestacija, po tradiciji započinje defileom učesnika i polaganjem cveća na spomenik palim ratnicima.
„Кrajinski običaji“ se odvijaju pod pokriviteljstvom Opštine Negotin, a zajednički ih organizuju Dom kulture „Stevan Mokranjac“, Mesna zajednica Štubik, КUD „Prerast“ i OŠ“Hajduk Veljko“ iz Štubika.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari