"Nina" najbolja predstava po odluci stručnog žirija, a "Poslednja šansa" po oceni publike 1Foto: Festival malih pozorišnih formi

Predrag Miletić, Spasoje Ž. Milovanović i Nataša Petrović kao stručni žiri ovogodišnjeg Festivala malih pozorišnih formi bili su jednoglasni u oceni da je najbolja predstava ovogodišnjeg Festivala monodrama „Nina“.

-Nagrada za najbolju predstavu dodeljuje se monodrami „Nina“ za projekat Nikoline Vujević, koja je svojim raskošnim talentom ispunila prostor publike i prostor scene, poigravajući se ulogama dramskih klasika i odjecima koji oni ostavljaju u savramenom trenutku. U potpunosti je razotkrila nadu koju pozorišna umetnost pruža svakom mladom čoveku na početku karijere. Sa punim glumačkim kredibilitetom, minuciozno dizajniranim svetlima i pažljivo odabranom muzikom stvorila je čaroban susret pozorišnog šarma i publike, navodi se u obrazloženju odluke stručnog žirija kojim je predsedavao Predrag Miletić.

Stručni žiri nagradio je još jedan autorski projekat specijalnom nagradom koja je dodeljena predstavi „Zemlja vukova“ Tonke Mršić“ za izuzetnu hrabrost, ubedljiva tumačenja različitih likova preuzetih iz izvan pozorišne stvarnosti, prepune divnih sećanja i bolnih tragova naroda bivše Jugoslavije.

Stručni žiri sa radošću konstatuje i duboko veruje da ove nagrade odlaze u prave ruke i da one pokazuju da festival malih pozorišnih formi ima svoju budućnost” stoji u obrazloženju stručnog žirija.

Glasovima publike, najbolja predstava 4. Festivala malih pozorišnih formi je „Poslednja šansa“ produkcije Favi iz Beograda, u izvođenju Suzane Petričević, sa prosečnom ocenom 9,68. Nagrade će biti dodeljene na zatvaranju pozorišnog festivala „Dani Zorana Radmilovića“ 23. oktobra.

Sinoć je u čast nagrađenih premijerno odigrana monodrama „Slučaj gospodina Кostića“ koju je po tekstu mladog dramaturga iz Zaječara Stefana Cokića režirala Tamara Кostrešević, a igra glumac zaječarskog pozorišta Branislav Mijatović. Za Stefana i Tamaru bio je ovo prvi korak u profesionalnoj karijeri ili teatarsko vatreno krštenje, a za Branislava prva monodrama. Svoje utiske nakon premijere podelili su sa medijima .

-Najviše mi znači što je premijera ove predstave bila u Zaječaru. Verujem da će predstava da nastavi da živi i nadam se da ćemo imati gostovanja – kazao je Stefan Cokić.

Tamari Кostrešević, studentkinji četvrte godine režije monodrama „Slučaj gospodina Kostića“ bila je prva predstava i njen je utisak da je publika reagovala dobro.

-Možda to može i bolje, ali ovo je prvo igranje. Volela bih da gledam još izvođenja jer mislim da predstava ima potencijala da ode mnogo više od ovoga. Ponosna sam što sam imala priliku da radim u zaječarskom pozorištu i što smo dali sve od sebe. Da li je ispalo idealno – nije, ali ja se nadam da se publici dopalo. Shvatila sam kroz ovaj rad da predstave vremenom sazrevaju i da na svakom igranju dođe nešto novo i da se taj život dešava sve jače i jače – smatra Tamara Kostrešević.

Branislavu Mijatoviću je ovo bila prva monodrama koju je radio i o sudeći po reakcijama publike, veruje da će „Slučaj gospodina Kostića“ biti dugoročna predstava.

– Igrati monodrame nešto je najteže u životu što sam do sada uradio. Uvek je dobro da se glumac preispituje oko toga što bilo šta uradi, a pogotovo na ovako jednoj teškoj formi, na ovako teškom sadržaju. Кoliko god glumci govorili o tom scenskom samosaosećanju i kako uvek znaš da li je to dobro ili nije, nekako ovde nisam bio siguran zato što je toliki kontinuitet kad sam sam na sceni. Čini mi se da sam sve emocije potrošio, i dobre i loše. Svaki izazov je težak, ali sam stvarno zahvalan rediteljki Tamari koja me je kroz to vodila, Stefanu koji je dosta pomagao i naravno svom pozorištu koje je smatralo da ja imam kapaciteta da to uradim i da mi se to jedno veliko poverenje pokloni – naglasio je Branislav Mijatović.

Večeras, uoči jubilarnog 30. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ koji počinje sutra, na programu je predfestivalsko veče posvećeno pesniku Tomislavu Mijoviću, nakon čega će u Zaječaru premijerno biti prikazan dokumentarni film „Glumčina“ posvećen Zoranu Radmiloviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari