Novi konkurs za roman za mlade 1

Izdavačka kuća Klet nastavlja akciju “Čitalački maraton” raspisivanjem novog konkursa za neobjavljeni roman, namenjen mladim čitaocima od 11 do 14 godina.

Prema propozicijama konkursa, koji je otvoren do 15. aprila, rukopis treba da bude na srpskom jeziku, na najviše 128 strana, a autor prvoplasiranog romana dobiće nagradu od 500.000 dinara.

Kao i u prethodnom konkursu, stručni žiri, koji čine eminentni književni kritičari i profesori srpskog jezika i književnosti, odabraće rukopise u uži izbor, dok će glavni žiri, sastavljen od preko 140 nastavnika srpskog jezika koji predaju u osnovnim školama, rangirati pet najboljih. Ti romani će biti odštampani u drugom kolu edicije “Čitalački maraton”.

– Cilj ove neprofitne akcije je da podržimo pisce, ali i da promovišemo čitanje u školama, posebno među učenicima od petog do osmog razreda, jer je to uzrast u kojem se deca mnogo manje druže sa knjigama nego od prvog do četvrtog razreda – rekla je Gordana Knežević Orlić, direktorka izdavačke kuće Klet.

Ona je podsetila da je za prethodni konkurs vladalo veliko interesovanje i da je pristiglo 209 rukopisa. Knežević Orlić je dodala da je drugi deo akcije “Čitalački maraton” podrazumeva formiranje čitalačkih klubova po školama, na kojima će se najbolji romani obrađivati, pod mentorstvom nastavnika srpskog jezika. Do sada je formirano 530 čitalačkih klubova u osnovnim školama, u kojima učestvuje 8.500 učenika, što je, prema rečima direktorke Kleta, dokaz da su za čitanje motivisani i đaci i njihovi nastavnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari