Novi performans Pijaniste "Dinar za kulturu i umetnost" (FOTO) 1Foto: Aleksandra Ćuk

Andrej Josifovski alias Pijanista ulični umetnik i arhitekta izveo je danas performans kod semafora ispred Arhitektonskog fakulteta u kome je od prolaznika i vozača koji su čekali zeleno svetlo prosio za kulturu i umetnost.

Prve novce je dobio od dve studentkinje i to čak 300 dinara iako je na dvojezičnom transparentu koji je nosio pisalo „Dinar za umetnost i kulturu“.

Performans nije baš počeo kako je najavljeno u pet do, 12 nego malo kasnije, a biće da su razlozi za to verovatno objektivni imajući u vidu da je umetnik stigao direktno sa sednice departmana na kojoj je učestvovao kao asistent Arhitektonskog fakulteta.

Ovde je pre nekoliko dana, kako se pohvalio i doktorirao, dodajući da, njegov simboličan gest treba da skrene pažnju na loš položaj svih onih koji su skrajnuti pogotovo umetnici, zaposleni u prosveti i nauci. Ali, pre svega, ovo je promocija Runaway fondacije čiji je glavni cilj promovisanje umetnosti i kulture.

– Stanje u tim oblastima je očigledno loše – istakao je Josifovski, dodajući da je izašao na ulicu kao prosjak ne bi li pokazao da je važno boriti se za prave vrednosti.

– Možda nas ovako i vide, kao prosjake i sažale se da nam udele neku milostinju. Nadam se da ću za dan skupiti negde između 240 i 350 hiljada evra, „nešto između tetke i svadbe“ našalio se Josifovski. Upitan koliko dugo misli da prosi nije precizirao, osim što je rekao da će ta akcija trajati dugo.

– Nisam još tačno rasporedio vreme ali deo ideje je i to što sam pozvao mnoge uticajne ličnosti da mi se pridruže. Tako da ću veoma često biti na ulici. Evo, već u sredu dolazi umetnica Jelena Topić iz Republike srpske, poznata po Guranju pod tepih – najavio je Josifovski. On je rekao da su mu dve najbolje studentkinje prve dale 300 dinara da podrže performans, ali da je ideja da mu novac daju ljudi koji ga ne poznaju.

– Sada imam još veću društvenu odgovornost da se borim za određene vrednosti. Hoću da skrenem pažnju i na to da je plata prosvetnih radnika, od vaspitača do profesora nedovoljna. Nije ni čudo što je ovde sve u sunovaratu kada čistači ulica imaju veće plate od asistenta na fakultetu – kazao je Josifovski.

Na opasku jedne novinarke da ne izgleda baš kao prosjak Josifovki je rekao da je došao na performans „s posla“ i da nema potrebe za drugačijim izdanjem.

– Danas je prvi dan leta, Nailazi sušni period a ostalo je još tri meseca do mog festivala i nadam se da ću za to vreme skupiti sredstva, da ovu manifestaciju podignem na viši nivo. Imam mnogo stvari i ideja koje želim da uradim između ostalog i pravljenje amifiteatra kulture – poručio je Josfovski.

On je već oko 12:30 bio zadovoljan trendom isprošenog novca.

– Hiljadu dinara za pet minuta – kazao je za Danas.

Malobrojna publika, uglavnom studentkinja Arhitektonskog faulteta bila je iskreno radosna što će njihov asistent izvesti još jedan performans.

– Izražava sebe kroz to što radi. Nije samo arhitekta nego i umetnik. Inspiriše me njegovo delovanje zato što je kreativan i sposoban da drži više sfera u svojim rukama. Da bude i asistent na više predmeta i umetnik koji se eksponira u javnosti. Ispratićemo deo i ovog njegovog perfrmansa pošto je on glavna priča na fakultetu – kazala je jedna od studentkinja za Danas koja je želela da ostane anonimna.

Osim po kreativnosti Josifovski je na fakultetu poznat i kao veoma strog asistent, kazala je jedna studentkinja.

Druga je dodala. – Strog je, ali i pravičan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari