Novosadsko pozorište odgovorilo autorskom timu predstave "Bludni dani kuratog Džonija" 1Iz predstave "Bludni dani kuratog DŽonija", arhiva Sterijino pozorje

Nakon jučerašnjeg saopštenja autorskog tima predstave „Bludni dani kuratog Džonija“ u kojem tim izražava nezadovoljstvo neisplačenim autorskim honorarima, a sve se događa nakon što je upravo ta predstava izvedena na 67. Sterijinom pozorju u takmičarskoj selekciji, danas se oglasilo i Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház.

Rediteljka Jovana Tomić je u ime autorskog tima predstave Bludni dani Kuratog Džonija, juče, u okviru završne sekvence okruglog stola na 67. Sterijinom pozorju, saopštila da Novosadsko pozorište godinu dana nakon premijere ima neizmirene dugove prema autorima pomenutog projekta.

U današnjem saopštenju menadžmenta Novosadskog pozorišta, koje su potpisali Valentin Vencel, direktor Novosadskog pozorišta i Robert Lenard, umetnički rukovodilac, navodi se da oni smatraju da je potrebno da se javnost obavesti o tačnom iznosu pomenutog duga i o uzrocima nastanka istog. S toga navode konkretne podatke iz ugovora o saradnji sklopljenih sa članovima autorskog tima:

„Na osnovu autorskog ugovora potpisanog sa rediteljkom Jovanom Tomić, njen honorar je utvrđen na 5000 evra u neto iznosu. Na današnji dan dug Novosadskog pozorišta prema Jovani Tomić iznosi 86 498 dinara.

Na osnovu autorskog ugovora potpisanog sa dramaturgom Dimitrijem Kokanovim, njegov honorar je utvrđen na 2000 evra u neto iznosu. Na današnji dan dug Novosadskog pozorišta prema Dimitriju Kokanovom iznosi 34 599 dinara.

Na osnovu autorskog ugovora potpisanog sa autorom muzike Lukom Mejdžor, njegov honorar je utvrđen na 1500 evra u neto iznosu. Na današnji dan dug Novosadskog pozorišta prema Luki Mejdžor iznosi 25 949 dinara.

Na osnovu autorskog ugovora potpisanog sa koreografom Igorom Korugom, njegov honorar je utvrđen na 2000 evra u neto iznosu. Na današnji dan dug Novosadskog pozorišta prema Igoru Korugi iznosi 34 599 dinara.

Na osnovu autorskog ugovora potpisanog sa scenografkinjom Jasminom Holbus, njen honorar je utvrđen na 2500 evra u neto iznosu. Na današnji dan dug Novosadskog pozorišta prema Jasmini Holbus iznosi 43 249 dinara.“

U saopštenju se dalje navodi da Novosadsko pozorište „ne poriče činjenicu o ovom dugovanju, koja u celosti iznosi 224 896 dinara, što je oko 14 odsto od celokupnog iznosa ugovorenih honorara“, i objašnjavju da je ovaj dug nastao usled drastičnog prekoračenja troškova materijala i troškova izrade scenografije za predstavu Bludni dani Kuratog Džonija, a da se to prekoračenje desilo uprkos višestrukim upozorenjima menadžmenta Novosadskog pozorišta.

„Usled navedenog, dogovoreno je da se honorari isplate naknadno u ratama – dve rate su do sada isplaćene, a treća predstavlja gore navedene iznose. Zastoj u isplatama ostatka duga posledica je niskog prihoda sopstvenih sredstava od prodaje ulaznica za predstavu Bludni dani Kuratog Džonija. Pomenuti projekat je u kući, od dana premijere do danas, izveden 11 puta, a predstavu je u proseku po izvođenju pogledalo 36, 37 gledalaca, od toga je u proseku bilo prodato oko 24 karte.“

Po rečima menadžmenta Novosadskog pozorišta, ovako mali broj gledalaca posledica je rešenja scenskog prostora predstave, kojim je limitiran broj publike, a takođe postoji problem i sa dislociranjem predstave, odnosno njenim odlaskom na gostovanja, na koji su oni takođe upozoravali.

Oni naglašavaju da ne osporavaju dug u navedenim iznosima i izražavaju potpuno razumevanje u odnosu na „potrebu dodatnog samoreklamiranja koleginice Jovane Tomić, ma koliko to u stručno-moralnom smislu moglo da bude predmet debate“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari