O granicama i prolaznosti 1

Dve švajcarske umetnice – skulptorka Fransoaz Emeneger (Franšoise Emmenegger) i slikarka Kristian Hamašer (Chrisiane Hamacher) zajednički izlažu u galeriji Haos na postavci koju su nazvale „Limes – razgraničenje“.

Predstavljaju se skulpturama koje su svojevrsni crteži u prostoru, zatim crtežima direktno na zidu galerije i na papiru.

Za radove Fransoaz Emeneger dr Karolin Šuster Kordon (Dr Caroline Schuster Cordone) u jednom tekstu, između ostalog, kaže: Umetnica nudi jedan oblik meditacije o telu i njegovim granicama, što nas podseća na naše raskide, naše rane, ali i na naše obnavljanje. Ona postavlja estetska i filozofska pitanja… Umetnica lično o svom delu je zabeležila: U mojim radovima bavim se prisustvom i odsustvom – bavim se stvarima koje ne možete shvatiti, poput osećanja, raspoloženja, koncepta, sećanja. Rezultat toga jesu različita umetnička dela. U nekim slučajevima radovi se direktno oslanjaju na pojedinačne objekte, kao što je, na primer, slikanje na privatnim pismima.

Radove Kristijane Hamašer umnogome obeležava tema prolaznosti. NJeno delo živi u dijalektici između sećanja i zaboravljanja. Glavni koncept jeste dematerijalizacija umetnosti i integracija posmatrača. NJena umetnost se razvija u interakciji prisustva i prostora, gde se integrišu stanovišta, misli i osećanja da bi sve postavila u dijalog sa okruženjem i stvarnim mestom.

Fransoaz Emeneger će biti prisutna i tokom Noći muzeja i od 18 do 24 sata ona će štampati grafiku, rađenu u tehnici akvatinte, na originalnoj ručnoj presi. U otiskivanju grafičkog lista i pripremi za štampu, učestvovaće i škola klasičnih grafičkih tehnika „Orfelin“.

Izložba će trajati do 15. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari