Objekti umetničke kolonije Ečka prelaze u nadležnost grada Zrenjanina 1Foto: Savremena galerija - Likovna kolonija Ečka

Depadans Savremene galerije u Zrenjaninu, Slikarski paviljon, mala galerija Umetničke kolonije Ečka i depo sa umetninama, koji se nalazi na imanju Kaštela Ečka, pripašće Gradu Zrenjanina.

Naime, Gradsko veće Zrenjanina usvojilo je predlog Odluke o pokretanju postupka pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu neposrednom pogodbom.

Kako je objasnila Violeta Kučanda Bogasenijeva, izvetsilac po ovovj tački, reč je o objektu koji se trenutno se nalazi u javnoj svojini Republike Srbije, s korisništvom Savremene galerije umetničke kolonije Ečka – Zrenjanin u Novosadskoj ulicu u Ečki.

„Republika je odlučila, a grad pristao da se taj objekat prenese u javnu svojinu grada bez naknade kako bi raspolagao tim objektom. Važno je reći i da smo ušli u proceduru da za Umetničku koloniju Ečka pribavimo zemljište i objekat koji se nalazi u samom Kaštelu Ečka“, objansio je zamenik zrenjaninskog gradonačlenika Saša Santovac.

Depo Savremene galerije Umetničke kolonije Ečka – Zrenjanin, u kome se čuva veći deo građe, uglavnom slike, uramljeni akvareli i grafike, nalazi se na imanju Kaštela u Ečki.

Prostorija depoa je neadekvatna, pa veliki broj predmeta nije u propisanim uslovima za umetnine, a dosadašnja brojna obećanja da će se prostor adaptirati možda postanu ponovo aktuelna ovom najavljenom promenom vlasništva.

Dela iz zbirke, koja sadrži preko 2.500 eksponata, nastala su uglavnom u Umetničkoj koloniji u Ečki. Do osnivanja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu 1965. godine, Umetnička kolonija u Ečki bila je jedino mesto u Srbiji gde se reprezentativna produkcija jugoslovenskog slikarstva mogla videti na jednom mestu.

Zbirku čine slike, skulpture, grafike, crteži, pasteli, akvareli, tapiserije, fotografije, video – radovi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari