Zrenjaninska Savremena galerija i Umetnička kolonija Ečka pokrenule su inicijativu da se izlije skulptura „Prelje“ vajarke Ljubice Tapavički, rodom iz Taraša, i da se taj tipičan banatski motiv izloži na javnom mestu. Inicijativa je pokrenuta nakon konstatacije da se depo sa umetničkim delima UK Ečka nalazi u izuzetno lošem stanju, zbog čega je veliki broj predmeta počeo da propada.

U tom istom depou nalazi se i gipsani model za skulpturu Prelje od Ljubice Tapavički. Umetnica ga je uradila i poklonila Umetničkoj koloniji Ečka 1957. godine i od tada, u veoma lošim uslovima, on čeka da bude izliven.

– Pedeset godina čekanja je jako puno, zub vremena je načeo gipsani model, i ako se uskoro ne izlije u nekom trajnijem materijalu, bronzi, preti mu dalje oštećenje i propadanje – upozorava direktor Savremene galerije slikar Radovan Živankić.

Prema njegovim rečima, depo Savremene galerije Umetničke kolonije Ečka – Zrenjanin u kome se čuva veći deo građe, uglavnom slike, uramljeni akvareli i grafike, nalazi se u Kaštelu u Ečki. Prostorija depoa je vlažna, zagušljiva, prašnjava, temperatura je neadekvatna, pa je veliki broj predmeta počeo da propada zbog vlage, bez tehničke zaštite.

Dela iz zbirke, koja sadrži preko 2500 eksponata, nastala su uglavnom u Umetničkoj koloniji u Ečki. Do osnivanja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu 1965. godine, Umetnička kolonija u Ečki bila je jedino mesto u Srbiji gde se reprezentativna produkcija jugoslovenskog slikarstva mogla videti na jednom mestu. Zbirku čine slike, skulpture, grafike, crteži, pasteli, akvareli, tapiserije, fotografije, video – radovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari