Obustavljeno štampanje kontroverzne knjige o Ani Frank 1Foto: wikipedia Collectie Anne Frank Stichting Amsterdam

Holandski izdavač kontroverzne knjige u kojoj se tvrdi da je Anu Frank izdao jevrejski notar, izvinio se onima koji su se osetili uvređenim i rekao da obustavlja štampanje pošto su je istoričari kritikovali a predsedavajući fonda Aninog oca Ota Franka rekao da je puna grešaka.

Izdavačka kuća Ambo Antos (Anthos) sa sedištem u Amsterdamu obavestila je imejlom vlasnike i da će prekinuti štampanje i potvrdila da je trebalo zauzeti kritičniji odnos o temi, prenose izraelski mediji izveštaje agencije Rojters.

U poruci je navedeno da se čekaju odgovori istraživača na pitanja koja su iskrsla.

Autorka knjige Rozmari Salivan ( Rosemary Sullivan) i izdavač na engleskom jeziku HarperKolins (HarperCollins) odbili su da komentarišu.

Pieter van Tvisk (Pieter van Twisk), jedan od eksperata koji se citira u knjizi, je rekao da je istraživački tim u potpunosti iznenađen porukom.

U knjizi „Izdaja Ane Frank: Zastareli slučaj istrage“ (The Betrayal of Anne Frank: A Cold Case of Investigation“) izdatoj 18. januara, a zasnovanoj na anonimnom pismu poslatom Aninom ocu Otu (Otto) se tvrdi da je član Jevrejskog saveta, kojeg su imenovali nacisti, dao adrese Jevreja koji se kriju od Nemaca u zamenu za svoju slobodu.

Među tim adresama, kako tvrde istraživači, bilo je i adresa kancelarije Ota Franka, gde je bilo porodično sklonište.
Džon Goldsmit (John Goldsmith), predsednik Fonda Ane Frank u Bazelu, je izjavio za švajcarski list Blisk am Zontag (Blick am Sonntag) da ta tvrdnja nije dovoljno osnovana i da se graniči sa „teorijom zavere“, te da ne doprinosi otkrivanju istine, već konfuziji i uz to je puna grešaka.

„Sada je glavna izjava: Jevrejin izdao Jevreje. To ostaje u sećanju i uznemirujuće je“, rekao je Goldsmit.

Rođaci notara Arnolda van den Berga su takođe kritikovali istragu, rekavši da je nevin i da su uznemireni njegovom reputacijum i povređeni optužbama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.