Očekuju renoviranje Stankovićeve kuće 1

Na svečanoj akademiji u Domu Vojske u Vranju, kojoj je prisustvovala i unuka najpoznatijeg Vranjanca, profesorka kostimografije i slikarka Zora Živadinović Davidović, obeleženo je pola veka od otvaranja Muzej kuće pisca Borisava Stankovića.

Kuća u Baba Zlatinoj ulici, u kojoj je pisac proveo najranije detinjstvo, za posetioce je otvorena 18. juna 1967. i to je bio inicijalni povod da se u gradu pokrene književna manifestacija „Borina nedelja“, kao pozorišni festival „Borini pozorišni dani“.

U godini jubileja očekuje se da će uz podršku Ministarstva kulture ovaj istorijski značajni kulturni objekat u Vranju biti renoviran, u smislu potpunog očuvanja izgleda enterijera same kuće kao i dvorišta, u čemu će svoj doprinos dati i gradska uprava i Narodni muzej koji upravlja objektom koji u toku godine poseti više hiljada ljudi iz zemlje i inostranstva. Biće uređena i sama Baba Zlatina ulica, jedna od retkih u Vranju gde postoji kaldrma.

Posebno priznanje povodom jubileja pripalo je dr Veri Cenić, profesorici Učiteljskog fakulteta u penziji, koja je i bila inicijatorka i realizatorka projekta otvaranja piščeve kuće za posetioce. Priznanja su dobili i Slobodan Mitrović, prvi kustos kuće, posthumno Srboljub Aritonović, kao dugogodišnji kustos, kao i Snežana Vukelić Jovanović, koja sada brine o postavci u piščevom domu. O nepresušnoj inspiraciji za teoretičare književnosti kada je u pitanju stvaralaštvo pisca „Nečiste krvi“, „Gazda Mladena“ i „Koštane“ govorio je dr Goran Maksimović sa Filozofskog fakulteta u Nišu, a u kulturno umetničkom programu nastupili su glumac Marko Petričević, hor gimnazije i interpretatori izvorne vranjske muzike, a prikazan je i dokumentarni film o istorijatu ovog kulturnog objekta, najznačajnijeg uz zgradu Pašinog konaka, u kome je smešten vranjski Narodni muzej.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari