Od ponedeljka kratke forme 1Foto: Medija centar

Radio Beograd 2, kao jedini program u zemlji koji je posvećen isključivo kulturi i umetnosti, šezdeset godina postojanja obeležio je nizom programskih manifestacija, a od ponedeljka u 13.45 svakog radnog dana slušaoce čekaju četiri nove emisije, urađene u obliku kratkih formi kakvih do sada nije bilo na radiju – rekao je glavni i odgovorni urednik Radija Beograd 2 Radoman Kanjevac na konferenciji za novinare.

Prva je, u ponedeljak, emisija „Vox populi – narod govori“ u kojoj će obični ljudi govoriti šta misle o određenim kulturološkim pojavama i spornim pitanjima. Milena Radić, koja je autorka emisije, kroz formu kratkih monologa, ankete i govorne segmente predstavljaće slučajno odabrane, ali zanimljive sagovornike.

Utorak je rezervisan za „Pametnik“. Emisija je zamišljena tako da iz zaborava izvuče vredne zapise iz bogate arhive Radio Beograda: retke zvučne zapise važnih istorijskih događaja, razgovore sa značajnim ličnostima prošlog veka, ali i stihove koje su u mikrofon izgovorili neki od naših najznačajnijih pesnika. Emisiju uređuje i vodi Snežana Bićanin.

Sreda je rezervisana za poznatu emisiju „Antologija pesnika“, dok će autorska muzička emisija Ane Ćirice „Pozitivna trema“ biće emitovana četvrtkom i baviće se zbivanjima na domaćoj muzičkoj sceni. Pojavljivaće se umetnici koji nisu medijski eksponirani, mladi muzičari koji tek stasavaju, kao i muzičari koji nisu u prvom planu na koncertnim podijumima.

LJudi, njihova dela i trag koji su ostavili od najranijih dana privukli su pažnju autora emisije „Zapisi sa predumišljajem“ slikara Milutina Dedića, čije je prvo izdanje na programu idućeg petka. Nastojeći da sveobuhvatnije sagleda ljude i njihova dela Dedić će pored proučavanja literature i autorske građe, svoja istraživanja potkrepiti i putovanjima sa kojih donosi autentične i zanimljive priče.

Programski ciklus „Poezija uživo“ u kojem najpoznatiji pesnici subotom uveče u Kolarčevoj zadužbini kazuju svoje stihove nastavlja se i ove godine. Prvo pesničko veče posvećeno srpsko-japanskoj pesnikinji Kajoko Jamasaki biće održano 27. oktobra u 19 sati. Od ove godine „Poezija uživo“ će održavaće se i u niškom Narodnom pozorištu gde će nastupiti pesnici čije su večeri bile najposećenije prošle godine.

– U godini jubileja Radio Beograd 2 nastavlja da u galeriji RTS direktno prenosi ciklus koncerata „Gudači u Galeriji“. Direktan prenos koncerta gudačkog kvarteta „TAJJ“ zakazan je za 24. oktobar u 19 sati. Na programu su dela Sergeja Rahmanjinova, Dimitrija Šostakoviča i Aleksandre Vrebalo. Takođe se nastavlja i sa direktnim prenosima iz njujorške Metropoliten opere, najavila je muzička urednica Bojana Žižić.

Sajam knjiga

Na 63. Sajmu knjiga Radio Beograd 2 predstaviće svoje edicije. Prva je „Timočka lira“ u kojoj se objavljuju prve knjige najboljih mladih pesnika dobitnika istoimene nagrade na Festivalu kulture mladih u Knjaževcu. Druga je „Knjiga godine“ u kojoj se objavljuju dela dobitnika nagrade „Nikola Milošević“ koja se dodeljuje za najbolju knjigu u oblasti filozofije, esejistike i teorije književnosti. Posetioce u Hali 2 očekuje i zanimljiva multimedijalna izložba „Biti drugi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari