Održana promocija knjige "Otkrivanje Milene, novi fragmenti o Mileni Pavlović Barili" 1Foto: sattelevizija.rs

U požarevačkoj Galeriji Milene Pavlović Barili održana je promocija publikacije “Otkrivanje Milene – novi fragmenti o Mileni Pavlović Barili”, autora Miodraga Kovačević, u rodnom gradu znamenite slikarke i pesnikinje čije je stvaralaštvo visoko cenjeno širom sveta.

Miodrag Kovačević, multimedijalni umetnik i filolog, nadahnutim performanskom predstavio je svoju knjigu u rodnoj kući maštovite umetnice gde je smeštena i galerija koja nosi njeno ime.

Na naslovnoj strani knjige nalazi se Barbara Malori koju je Milena 1942. godine naslikala u Njujorku. Kovačević  je preko svog prijatelja došao u kontakt sa porodicom Malori a tako i do saznanja da postoji portret koji je Milena naslikala.

Kovačević je kroz svoj muzičko scenski performans i dokumentarni video- retrospektivu kojim obeležava jubilej “deset godina umetničko – istaživačkog rada” posvećenog Mileni Pavlović Barili predstavio novu publikaciju.

Autor knjige istakao je da ga je otkriće postojanja portreta podstaklo da se osvrne i na neka ranija otkrića do kojih je došao a to su divne fotografije Milenine koje je radio jedan od najčuvenijih njujorških fotografa.

Za Milenu Pavlović Barili kazao je da ona pripada svetskoj kulturnoj baštini.

Kovačević je do sada radio performanse po celoj Evropi, a ponajviše u Italiji i u ostalim zemljama, prateći tragove kuda je ona išla i boravila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari