OskarKristofer Nolan je stigao na ceremoniju, foto: Frederic J. Brown / AFP / Profimedia

Oskar 2024 samo što nije počeo, a evo šta bi sve moglo da nas sačeka večeras.

Oskar samo što nije počeo, a ovo veče bi moglo da bude veoma značajno za Akademiju.
Ovo su samo neke od stavki kojima ćemo prisustvovati večeras.
Dodela Oskara, koja se održava večeras, mogla bi doneti prvu Indijanku koja je dobila Oskara za glavnu ulogu. Takođe, biografski film o atomskoj bombi „Oppenheimer“ može da obori rekord po broju nagrada, dok su protesti prete da prekinu ceremoniju.

Prvi Oskar za Indijanku

Rad Lili Gledston u filmu „Killers of the Flower Moon“ mogla bi da večeras postane prva Indijankom koja osvaja Oskara za glumu.
Međutim, kategorija za najbolju glumicu ostaje najneizvesnija među kladioničarima Oskara, gde Gladston ima jaku konkurenciju sa glumicom u filmu „Poor Things“ Emom Ston.
Ostale tri glavne glumačke kategorije imale su iste pobednike na većini već završenih dodela nagrada: Najbolja sporedna glumica je Da’Vine Joy Randolph za „The Holdovers“, najbolji sporedni glumac je Robert Dauni Džunior za „Oppenheimer“, a najbolji glumac je Kilijan Marfi za „Oppenheimer“.

Protesti

Vlasti Los Anđelesa pojačavaju prisustvo u Dolbi teatru, gde se održavaju Oskari. Postoje neki koji „žele da zaustave dodelu Oskara“, rekao je zvaničnik LAPD-a za New York Times.
Očekuje se da će neki glumci nositi crvene oznake na reveru koji simbolizuju poziv na trajno primirje u ratu Izrael-Palestina i oslobađanje „svih taoca“, izvestio je Times, prenosi Forbs.

Rekorder na Oskarima

Oppenheimer„, nominovan za 13 Oskara, mogao bi da obori rekord po broju osvojenih nagrada jednim filmom ako osvoji više od 11 nagrada (stručnjaci su spekulisali da će film režisera Kristofera Nolana odneti osam pobeda).

Plagijat?

The Holdovers„, mogli bi se suočiti sa većim skandalom ako osvoje nagradu za najbolji originalni scenario, nakon što je Variety izvestio o optužbama da je kredibilitovani scenarista, David Hemingson, plagirao priču.

Najmlađi dobitnici

Ako pevačica Bili Ajliš, 22, i njen brat Fajns O Konel, 26, osvoje Oskara za najbolju originalnu pesmu za „What Was I Made For?“ iz filma „Barbie“, biće dva najmlađa dobitnika dve Oskara, oba u kategoriji originalne pesme.

Pesme iz filmova na sceni

Šou će uključivati izvođenje svih pet pesama koje su bile nominovane za najbolju originalnu pesmu: Rajan Gosling će izvesti „I’m Just Ken“ („Barbie“), Ajliš će izvesti „What Was I Made For?“ („Barbie“), Jon Batist će izvesti „It Never Went Away“ („American Symphony“), Beki Dži će izvesti „The Fire Inside“ („Flamin’ Hot“), a Skot Džordž i Osidž Singers će izvesti „Wahzhazhe (A Song for My People)“ („Killers of the Flower Moon“).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari