Otvorena 27. izložba akvarela u Šapcu 1Foto: D. E.

U Galeriji Kulturnog centra Šabac otvorena je 27. izložba akvarela.

Za ovu tradicionalnu izložbu vlada veliko interesovanje i iz drugih sredina tako da je na konkurs za izložbu prispelo 99 radova od 78 učesnika.

Žiri su sastavu: Vesna Maricki Ostojić, istoričarka umetnosti uz Beograda; dr Dragan Marković Markus, slikar iz Šapca,  i Filip Kovačević, istoričar umetnosti iz Šapca, odabrao je 49 radova od 44 učesnika.

Kako je istakla Sonja Petrović Jagić, istoričarka umetnosti i dugogodišnji organizator izložbi u KCŠ: „Jedinstven ton ove autentične i dinamične smotre je u širokom spektru prefinjenih i stilski  posebnih znamenja.

Slojevita izražajna punoća akvarela i ovoga puta kretala se virtuoznom putanjom od motivski jasno izraženih prizora do potpune apstrakcije, u rasponu krajnje lirskih do intenzivno ekspresivnih senzacija.“

Jednoglasno žiri je dodelio dve ravopravne nagrade za dve umetnice iz Beograda: Silvi Vujović za „Lovačku čeku“ i Tanji Nikolajević Veselinov zu rad „Moja ptica I“. U obrazloženju je navedeno da pored kontinuiteta delovanja radovi ove dve umetnice plene lepotom, duhovnim optimizmom i nadahnjuju posmatrače životnom energijom.

Na izložbi najzastupljeniji su bili umetnici uz Beograda, njih 20, Šapčane je prestavljalo sedam umetnika, a bilo je radova umetnika iz Vrbasa, Sremske Mitrovice, Kragujevca, čak i jedno delo iz Slovenije. Specijalizovanim izložbama akvarela, malih formata, crteža, potrteta i ikona, koje traju gotovo pune tri decenije, Kulturni centar Šabac pokazuje se kao reprezentativno mesto likovne umetnosti.

Poređenja radi Šabac je sedamdesete godine imao samo jednog akademski obrazovnog umetnika, da bi danas likovnu scenu predstavljalo više od stotinu akademski obrazovanih umetnika. Značajnu osnovu čini i Škola primenjenih umetnosti  koja će za dve godine obeležiti tri decenije postojanja i rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari