Otvoreno 68. Sterijino pozorje: Važno je jedino šta će publika poneti u duši 1Foto: A. L./Danas

U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu večeras je počelo 68. Sterijino pozorje, izvođenjem predstave „Deca“ Narodnog pozorišta u Beogradu.

Festival je otvorio reditelj Jagoš Marković koji je poručio da Sterijino pozorje čuva pozorište.

„Poštovana publiko, drage kolege, uvaženi Sterijanci, novinari i teatrolozi, studenti pozorišnih akademija! Nekad smo i mi sedeli po stepeništu i čekali da se podigne zavesa, strepeći za sudbinu junaka i predstava, srećni i uzbuđeni što smo ušli i što smo na Pozorju, da učestvujemo, kao publika. Nadam se da ste se svi smestili i da je svaki gledalac koji je želeo da uđe, ušao. Svedok sam bio pre par godina koliko je ljudi ostalo ispred SNP-a. E, te što su ostali vani tada, a možda i sada – njih posebno pozdravljam. Pozorište čuva duh našeg naroda i našeg jezika, naše najbolje – čuva pozorište. A Sterijino pozorje čuva pozorište već decenijama. I mi moramo čuvati Pozorje. I kad je najbolje, i kad to nije, i kad smo ponosni na njega, i kad smo ljuti na njega – moramo ga čuvati, jer je malo vrednosti koje traju u vremenu, a samo se one računaju“, rekao je Marković.

Otvoreno 68. Sterijino pozorje: Važno je jedino šta će publika poneti u duši 2
Foto: A. L./Danas

On je dodao učesnicima da se ne brinu o nagradama.

„Od dva konja koji trče, jedan mora biti brži. Važno je da su lepi kad trče zajedno. Ta lepota naše zajedničke igre i to što će publika dobiti i poneti sa sobom u duši – samo je to važno. I mi smo zbog toga tu. Scena će vas čuvati od svega, scena će vam dati sve. Privilegija je biti na njoj i u njenoj blizini. Cena je velika odgovornost, ali ona donosi onu opojnu slobodu zbog koje ne želimo da bez ove igre zamislimo naš život. Najveća nagrada je davati publici, a moć (ako nekog moć uopšte sme da zanima) koja je dozvoljena u pozorištu jeste: biti na sceni i služiti pozorištu, od rekvizitera, preko reditelja i suflera, do upravnika i portira. Ako se primite na moć, onu drugu, postoji opasnost da vam se prekine veza sa darom i da počnete služiti sebi, a onda ste gotovi. Za nas koji smo unutra, ovo je hram bezbedan od nedaća sveta“, nastavio je Marković i proglasio pozorišne igre otvorenim.

Otvoreno 68. Sterijino pozorje: Važno je jedino šta će publika poneti u duši 3
Foto: A. L./Danas

Prve večeri u takmičarskom delu programa odigrana je predstava „Deca“ Narodnog pozorišta u Beogradu – opera u 17 pesama po romanu Milene Marković, na muziku i u režiji Irene Popović.

Sterijino pozorje traje do 3. juna, pod sloganom „Čovečnost – usponi i sunovrati“.

U konkurenciji za nagrade je osam predstava, a publika će moći da vidi i tri predstave u međunarodnoj selekciji „Krugovi“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari