Otvoreno pismo Udruženja profesionalnih izdavača Srbije Ministarstvu kulture: Zahtevamo zakonsku proceduru i dijalog, a ne kozmetičke promene 1Foto: Shutterstock

Povodom izostajanja mera kulturne politike u izdavaštvu, Udruženje profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) uputilo je Otvoreno pismo Ministarstvu kulture.

Kako se ističe, početkom ove godine, pre nego što su raspisani konkursi za podršku savremenoj kulturi održan je sastanak predstavnika izdavačkih grupacija i Ministarstva kulture.

„Iako su izdavači, na osnovu analize stanja u kulturi i neophodnih mera kulture politike, predložili i obrazložili obuhvatan program kulturne politike u izdavaštvu, Ministarstvo kulture je, umesto suštinskih, unelo samo kozmetičke promene u konkurse namenjene podršci izdavaštvu i književnim programima“, kaže se u ovom pismu.

„Otuda Udruženje profesionalnih izdavača, pre nego što se u narednim nedeljama raspišu konkursi za podršku kulturi u 2024. godini, još jednom podseća na zahteve izdavačke zajednice, jer su oni u najboljem kulturnom i društvenom interesu“.

Kako ističe UPIS, njegovi zahtevi klasifikovani su u sedam kategorija:

Republički otkup knjiga

– Zahtevamo da budžet za Otkup knjiga bude udvostručen, jer je postojeći budžet prevaziđen i nedovoljan

– Zahtevamo proširenje sastava Komisije za Otkup knjiga na 7 članova različitih orijentacija i oblasti. Predlažemo da se Komisija proširi ljudima koji su stručnjaci – iz oblasti književnosti za decu, humanističkih nauka, srpske i svetske književnosti, kao i iz likovne i grafičke oblasti (oprema knjige)

– Zahtevamo transparentno objavljivanje spiska kandidata za članove Komisije, kako bi se na vreme ukazalo na eventualne propuste ili sukob interesa

– Zahtevamo da rad Komisije bude javan

– Zahtevamo da rabat za Otkup bude umanjen sa 40 na 30 odsto.

– Zahtevamo da na Otkupu mogu učestvovati samo prva izdanja knjiga objavljenih u godini Otkupa

– Zahtevamo da na Otkupu mogu učestvovati samo publikacije koje su odštampane u godini na koju se odnosi Otkup

– Zahtevamo da se kriterijumi, procedura i rad Komisije regulišu Pravilnikom o Otkupu, odnosno Pravilnikom o radu Komisije

– Preporučujemo da Otkup knjiga bude organizovan dva puta u toku jedne godine, predlažemo da to budu maj i oktobar.

Ravnomernija raspodela sredstava za kapitalne i prevodilačke projekte

– Zahtevamo uvećanje sredstava koja se dodeljuju za kapitalna izdanja i za prevođenje dela srpske književnosti na druge jezike

– Zahtevamo ravnomernost u raspodeli sredstava koja mora važiti za čitavu teritoriju Srbije, bez favorizovanja bilo koje političke posebnosti, ideološke orijentacije ili geografske celine.

Obavezni primerak i CIP

– Zahtevamo promenu Zakona o obaveznom primerku publikacija, u skladu s međunarodnim standardima i preporukama Uneska i Saveta Evrope, uz smanjenje broja obaveznih primeraka koje izdavači dostavljaju Narodnoj biblioteci Srbije i Matici srpskoj.

– Predlažemo umanjenje cene CIP-a ili kompenzaciju na osnovu broja dostavljenih obaveznih primeraka.

Sajam knjiga u Beogradu

– S obzirom na izmenjene okolnosti, predlog se nalazi u posebnom zahtevu koji je dodatak ovom pismu.

Međunarodni sajmovi knjiga

– Zahtevamo da se obezbede dodatna sredstva Ministarstva koja će pokrivati učešće na međunarodnim sajmovima, pre svega na sajmovima knjiga u Frankfurtu i Bolonji svake godine, uz mogućnost još jednog svetskog sajma godišnje, odabranog po aktuelnoj potrebi.

– Zahtevamo da se obezbede sredstva za nacionalni štand Srbije i obavezno učešće na regionalnim sajmovima knjiga: Zagreb, Podgorica, Sarajevo, Banjaluka.

Reprezentativnost udruženja

– Zahtevamo da se obnovi status reprezentativnih udruženja u izdavaštvu.

Unapređenje i zaštita izdavaštva

Predstavnici UPIS-a predlažu da se hitno započne rad na sledećim oblastima unapređenja i zaštite izdavaštva:

– digitalna transformacija

– rešenje problema piraterije

– priprema Zakona o izdavaštvu.

Otvoreno pismo Udruženja profesionalnih izdavača Srbije Ministarstvu kulture: Zahtevamo zakonsku proceduru i dijalog, a ne kozmetičke promene 2

Dajući ove konkretne i ostvarljive predloge, UPIS smatra da je neophodno pokrenuti javni dijalog o kulturnoj politici u izdavaštvu kao posebno važnoj i, pokazalo se, veoma vitalnoj grani savremene kulture.

Takav dijalog nije samo u interesu izdavaštva nego i u interesu ukupne savremene kulture i društva.

Udruženje profesionalnih izdavača Srbije obaveštava Ministarstvo kulture da će, zajedno s drugim asocijacijama izdavača, pisaca i prevodilaca, organizovati rad neformalne nadzorne grupe sačinjene od predstavnika izdavača.

Nadzorna grupa će pratiti proces rada komisija zaduženih za pojedine konkurse koje raspisuje Ministarstvo kulture i izveštavati o rezultatima usvajanja naših predloga.

Rad ove grupe odnosiće se na sve javne aktivnosti i konkurse koji su vezani za izdavaštvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari