Ovacije za predstavu subotičkog pozorišta „Kus petlić“ na festivalu u Budvi 1Foto: Narodno pozorište Subotica

„Kus petlić“, predstava Narodnog pozorišta Subotica koja je osvojila bezmalo 20 nagrada na brojnim festivalima, izvedena je i na 36. festivalu Grad teatar u Budvi, koji se ove godine, tokom jula i avgusta, odvija pod sloganom „Osvajanje slobode“.

Ono što je ova predstava sigurno osvojila jeste oduševljenje publike koja je uživala u izvođenju ovog komada, ali prvi put pod vedrim nebom.

Na sceni između dve crkve u Starom gradu u Budvi, sjajno igranje glumaca upotpunjeno je šumom mora, cvrkutom lastavica i zvukom crkvenog zvona, koje se oglašavalo nekako baš kao da je režirano.

Reditelju Milanu Neškoviću ovo je četvrti put da je sa svojom predstavom na ovoj sceni, a pre tri godine na njoj je imao i premijeru.

Zato je sa zavidnim iskustvom, razgovarao sa ekipom i davao instrukcije glumcima, rekavši da je ovo potpuno drugačiji, ali veličanstven ambijent.

„Ja sam imao veliku tremu pred budvanskom publikom i jako sam strepeo kako će ona reagovati, ali mi je toliko puno srce što je ovakva jedna priča došla ovde iz Subotice, iz jednog, uslovno rečeno, malog pozorišta, a koje je publika ovako divno primila“, rekao je Nešković i poručio Budvanima da čuvaju ovaj festival i ljude koji ga čine i koji prepoznaju prave vrednosti.

Iako su se i glumci i reditelj pribojavali kakav će biti zvuk, hoće li se sve čuti, na kraju je sve bilo potaman.

„Milja u životu nije imala lepši pogled iz svog doma na more“, izjavila je glumica Minja Peković koja igra Milju Bušatliju i dodala:

„Bilo je čarobno, a posebno u trenutku neme scene rastanka Komnena i Seje, kada su se čula zvona. Bila sam iza scene i naježila sam se. Ovo je bio zaista neki poseban doživljaj za nas“.

Za predstavu „Kus petlić“ za svako igranje u kući tražila se karta više, sva izvođenja na gostovanjima su bila ispunjena do poslednjeg mesta, a mnogo je publike koja nije uspela da vidi ovo vrhunsko ostvarenje, što je siguran znak da će se igrati još dugo.

„Kada imate ovakav tim, onda dobijate i predstavu koja gde god se pojavi, biva nagrađena. Ponosan sam na to što smo u ovoj sezoni bili na mnogim festivalima i što smo pronosili slavu naše kuće. Ostvarili smo sve što smo zamislili i možemo biti zadovoljni. O subotičkom pozorištu se sada i govori i piše, ono najbolje predstavlja naš grad“, kazao je direktor Narodnog pozorišta Subotica Miloš Nikolić i još jednom čestitao zaposlenima, koji sada mogu na zasluženi odmor, kako bi se već krajem avgusta vratili pred subotičku publiku u novoj sezoni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.