„Pecan Summer“ je prva opera izvedena u Australiji sa kompletnom aboridžinskom postavom, i na premijeri je dobila ovacije publike. To nije ostavilo ravnodušnim umetnike na sceni, pa je tako sopranistkinja Debora Čitam grcala u suzama.

To dolazi posle njenog dugog i bolnog ličnog putovanja – devojčice iz Jorta-Jorta klana koja je ukradena od svoje majke kada je imala tri meseca, i koju su podigli beli roditelji, krijući od nje ko je stvarno ona. Čitamova je istinu otkrila tek kada je imala više od 20 godina. Zato je i napravila priču o australijskoj „ukradenoj generaciji“ – priču o hiljadama aboridžanske dece koje su oduzeta od roditelja ukazom parlamenta, između 1869. i 1969. godine.

Čitamova je krenula stopama američkog kompozitora Džordža Geršvina koja je u svojoj operi „Porgi i Bes“, iz 1935. godine, imao isključivo Afroamerikance, u svojoj priči o patnjama crnaca. Njena opera je izabrana za Olimpijski festival umetnosti 2012. godine, koji će prethoditi Olimpijadi u Londonu, a sledeće godine će gostovati u Americi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari