Ovako je stvarno izgledao Šekspir? 1Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Portret koji neki smatraju jedinom potpisanom i datiranom slikom najpoznatijeg engleskog pisca Vilijama Šekspira izrađenom za njegova života prodaje se za više od 10 mililona funti, piše Gardijan.

Vlasnik portreta, koji želi ostati anoniman, delo Roberta Pika, dvorskog slikara kralja Džejmsa I., prodaje putem privatnog ugovora, bez aukcije.

Delo koje datira iz 1608. godine trenutno je izloženo u Londonu. Do 1975. godine visilo je u knjižari nekadašnjeg doma porodice Danby na severu Engleske, a otad je u privatnom vlasništvu.

Prodavci slike tvrde da Šekspira i Pika „mnogo toga“ povezuje te da je umetnik imao običaj da po narudžbini slika portrete visoko pozicioniranih članova dvora i jakobinskog društva.

Među ostalim kažu i da je Pike radio u Klerkenvelu u Londonu, u prostoru gde su se održavale probe nekih Šekspirovih drama.

Dankan Filips, stručnjak za umetnost koji je uoči prodaje proučio delo, kaže da za taj portret postoji više dokaza nego za bilo koju poznatu sliku slavnog dramaturga.

„Delo sadrži monogram i datirano je, a autor portreta je umetnik ozbiljnog statusa koji je bio povezan s umetnikom koji je izradio sliku za zbirku Šekspirovih drama ‘First Folio‘.

Zahvaljujući porodici koja je obožavala Šekspira, u čijem se vlasništvu nalazila, slika kroz 400 godina nije pretrpela gotovo nikakvu štetu“, smatra Filips.

Stručnjak za Šekspira Majkl Dobson je pak za Dejli Mejl rekao da su ideje da je to slika Šekspira samo „nadanja“.

Ovo nije prvi portret za koji se tvrdilo da je nastao tokom Šekspirovog života. Na primer, 2015. je godine botaničar i istoričar Mark Grifits rekao da je pronašao sliku za koju je verovao da je jedini autentični portret pisca izrađen za njegovog života.

Tvrdio je da gravura na naslovnoj stranici 400 godina stare knjige „The Herball of Generall Historie of Plantes“ sadrži četiri prepoznatljive figure, uključujući Šekspira u dobu od 33 godine.

Godine 2009. se pak pričalo o portretu koji je izložen u gradu Stratford na Avonu, ali je Ser Roy Strong, bivši direktor muzeja V&A te Nacionalne galerije portreta rekao da je ideja da slika prikazuje Šekspira „besmislica“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari