Gracanica foto wikimedia Quinn DombrowskiFoto: Wikimedia/Quinn Dombrowski

Ovogodišnje 32. Vidovdanske svečanosti tokom vikenda ušle su u završnicu. Predstavljen je 30. broj godišnjaka za književnost i kulturu Vidovdaski glasnik koji se bavi staralaštvom na KiM između dva Vidovdana, uručene su ovogodišnje nagrade “Longin“ akademiku Svetomiru Arsiću Basari za sveobuhvatno likovno stvaralaštvo i „Dimitrije Popović“ Zvezdani Gerić za najuspešniju mladu umetnicu na likovnoj koloniji „Vidovdan 2022“, a večeras se i 30. put bira najlepša Kosovka devojka.

Finale, tradicionalno Pesničko pričešće, najavljeno je za sutra veče u porti manastira Gračanica, gde će biti uručene ovogodišnje vidovdanske književne nagrade – Slobodanu Zubanoviću „Zlatni krst kneza Lazara“, Đorđu Nešiću „Gračanička povelja“, Danici Vukićević „Kondir Kosovke devojke“ i Petru Matoviću „Pero despota Stefana Lazarevića“.

Pesnik i esejista Slobodan Zubanović iz Beograda „Zlatni krst kneza Lazara“ dobio je za “zaokružen književni opus i životno delo”.

Žiri u sastavu: Bojana Stojanović Pantović, Gojko Božović i Žarko Milenković, ocenio je da je “Zubanović lirski hroničar, u čijim stihovima ima toliko slojeva modernog i savremenog jezika, ali i stvarnosti – od uličnih prizora Beograda, preko sremskih pejzaža, do digitalnih svetova interneta“.

U okviru 32. Vidovdanskih svečanosti, koje su otvorene 2. juna u Domu kulture Gračanica izložbom slika Milana Cileta Marinković održan je niz književnih, pozorišnih, likovnih i drugih kulturnih programa.

Na sam Vidovdan, prekosutra, u manastiru Gračanica služiće se sveta arhijerejska liturgija, a na Gazimestanu parastos palim junacima Kosovskog boja.

Nezvanično, u molitvenom obeležavanju Vidovdana u Gračanici i na Gazimestanu pored nadležnog episkopa raško-prizrenskog Teodosija (Šibalića) trebalo bi da učestvuju i patrijarh srpski Porfrije (Perić) i poglavar Pravoslavne ohridske arhiepiskopije SPC arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan (Vraniškovski).

Ko je junak za Gazimestan

Što se tiče države, poslednji predsednik Srbije viđen na Gazimestanu je Tomislav Nikolić.

Od kad je on tu 2014. izviždan, centralnom obeležavanju Vidovdana na KiM prisustvuju uglavnom državni službenici.

Aktuelni predsednik Republike Aleksandar Vučić, od dolaska SNS na vlast 2012, samo je jednom na Vidovdan bio na KiM – 2013, kad je umesto Gazimestana i Gračanice posetio srednjovekovni manastir Visoki Dečani.

Naprednjačka vlast preferira vidovdanske proslave u Kruševcu, a ove godine Vučić na Vidovdan priređuje svečani praznični prijem u Palati Srbija povodom stupanja na dužnost u drugom mandatu.

Posle progona pokojnog vladike Artemija sa KiM, Vidovdan se od 2011. molitveno i saborno obeležava i u Eparhiji raško-prizrenskoj u egzilu – u manastiru svetog Justina Ćelijskog u Barajevu.

U ponoć sa beogradskog Trga republike kreće Vidovdanska litija, koja bi na Vidovdan ujutru trebalo da stigne do manastira u Barajevu, gde će se posle liturgije, koju služi episkop raško-prizrenski u egzilu Ksenofont (Tomašević) održati Vidovdanska akademija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari