Izdavačka kuća Arhipelag obeležava jubilej, petnaest godina rada 1Foto: Stanislav Milojković

Gostovanja Davida Grosmana, Klaudija Magrisa, Đerđa Konrada, Petera Esterhazija, Čarlsa Simića ili Adama Zagajevskog koje je organizovao Arhipelag, bile su neke od najuzbudljivijih i najposećenijih književnih večeri u Beogradu i Srbiji u poslednje tri decenije, a u junu 2012. pokrenuo je Beogradski festival evropske književnosti koji će se ove godine održati po jedanaesti put

 

 

Izdavačka kuća Arhipelag obeležava petnaest godina uspešnog rada – osnovana je 15. maja 2017, objavljuje knjige iz oblasti srpske i svetske književnosti, književnosti za decu i mlade, filozofije i sociologije, političke teorije i istoriografije, psihologije i ekonomije, i svojim izdanjima postala je jedna od najrelevatnijih kod nas i u regionu.

Najpoznatiji kao izdavač vrhunske savremene srpske i svetske književnosti, Arhipelag je ekskluzivni izdavač dela Danila Kiša za Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, i najaktivniji je nacionalni izdavač edicije 100 slovenskih romana.

Arhipelag je definisan kao izdavač koji objavljuje knjige u znaku najuzbudljivije mašte i najboljeg znanja, a osnovni koncept ove kuće jeste da na tržištu proverava svoje ideje i da ih tu zastupa, i da mu, pri tome, kultura daje visoke kriterijume i dobru meru u svakodnevnom poslu.

Izdavačka kuća Arhipelag je aktivan kulturni i izdavački projekat zasnovan na visokim kriterijumima u izboru knjiga, standardima profesionalnog izdavaštva, uređivački profilisanim bibliotekama, kao i na interaktivnom odnosu sa čitaocima.

U okviru izdavačke kuće deluje Klub čitalaca Arhipelag, jedna od najaktivnijih mreža čitalaca u Srbiji, dok u okviru sajta www.arhipelag.rs postoji i Arhipelag magazin, onlajn magazin za književnost, kulturu i nove ideje.

Arhipelag je tokom petnaest godina pokrenuo 20 profilisanih i prepoznatljivih edicija. Knjige u izdanju Arhipelaga dobile su preko 90 književnih nagrada, od kojih su neke međunarodne.

Knjige srpskih pisaca objavljene u Arhipelagu prevedene su na preko 25 stranih jezika, i za svoje knjige, edicije ili dizajn Arhipelag je dobio više nagrada na domaćim i međunarodnim regionalnim sajmovima knjiga.

Na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga (oktobar 2009) Arhipelag je proglašen za Izdavača godine u Srbiji.
Za petnaest godina rada Arhipelag je organizovao preko dve hiljade književnih i kulturnih programa, a u junu 2012. pokrenuo Beogradski je festival evropske književnosti koji će se ove godine održati po jedanaesti put.

Arhipelag je pokrenuo i ediciju elektronskog izdavaštva e-Arhipelag, kao i svoja prva audio izdanja, i organizovao gostovanja i srpske turneje preko 100 poznatih svetskih pisaca.
Književne večeri Davida Grosmana, Klaudija Magrisa, Đerđa Konrada, Petera Esterhazija, Čarlsa Simića ili Adama Zagajevskog bile su neke od najuzbudljivijih i najposećenijih književnih večeri u Beogradu i Srbiji u poslednje tri decenije.

– Nismo mogli da biramo vreme u kome ćemo raditi, ali smo mogli da biramo knjige, koncept, načine komunikacije, karakter svog delovanja. I birali smo ih i opet bismo ponovili te izbore koje smo pravili u godinama Arhipelaga u najboljem uverenju da vrhunska srpska i svetska književnost i humanistika mogu biti najpostojanija tačka u vremenu kriza, ali i ostavština za vreme kada olujne krize neće biti jedino što je vidljivo na horizontu – kaže Gojko Božović, osnivač i glavni urednik Arhipelaga.

Božović ističe da je Arhipelag preko dvesta autora, desetine prevodilaca i saradnika, stotine knjiga, preko hiljadu programa, hiljade članova Kluba čitalaca Arhipelag, desetine hiljada prodatih primeraka knjiga, stotine hiljada čitalaca. Ali, i da Arhipelag nisu brojevi.

– Arhipelag su ljudi okupljeni oko jednog kulturnog i izdavačkog poduhvata – pisci i čitaoci, prevodioci i dizajneri, urednici i saradnici; knjige izabrane da traju; ideje koje razmenjujemo verujući da društvo ne može bez razgovora, novih vrednosti i novih sadržaja. I s tim uverenjima, zajedno s knjigama koje smo objavili, zajedno s čitaocima koji čitaju naše knjige i sa onima koji će ih tek čitati, započinjemo novih petnaest godina. Knjige su iza nas kao naše najvrednije nasleđe. Knjige su pred nama kao nasleđe koje tek treba stvoriti – kaže Gojko Božović, najavljujući nove knjige, programde i aktivnosti Arhipelaga.

Foto Stanislav Milojković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari