Pobedila Dunja Stojanović 1

U subotu je u Priboju održano završno, takmičarsko veče, četvrtog po redu festivala „Dani Danila Lazovića“ – „Poezija je naš slogan“.

Pobednica u govorenju poezije ove godine je Dunja Stojanović, studentkinja završne godine Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Za „Povelju Danila Lazovića“ i novčanu nagradu od 1000 evra, koju je obezbedio predsednik opštine Priboj na završnoj večeri festivala takmičilo se 11 učesnika, studenata glumačkih akademija iz regiona i naše zemlje.

Završnu veče festivala otvorila je poznata muzičarka Bilja Krstić, a pored takmičara nastupila je i Gorica Popović, koja je oduševila publiku svojim glumačkim bravurama, posebno odabranim za ovu priliku, kako je rekla, Danilu u čast. „Svi osećamo nedostatak jednog takvog glumca kao što je Danilo Lazović. Drago mi je što je ova manifestacija zaživela i zaista nije teško doći ovde i setiti se našeg Danila“, rekla je Gorica Popović za naš list.

Dunja Stojanović je pobedila govoreći pesmu Vesne Parun -„Ropstvo“. Zanimljivo da je publika prvi put ove godine, u saglasju sa žirijem, prepoznala pobednika, pre proglašenja i nagradila Dunju ovacijama. „Čast mi je što sam učestvovala na festivalu i jako mi je drago što se poezija održava, pogotovo na ovaj način, u znak sećanja na velikog glumca Danila Lazovića. Ovo mi je prva nagrada i mnogo mi znaci. Dođe kao neka potvrda da sam dobro uradila posao. Hvala publici koja me je na neverovatan način podržala“, rekla je pobednica.

Ove godine festival je trajao četiri dana. Publika je bila u prilici da vidi različite programe od kojih su najzapaženiji: „Danilu u čast“ u kome su učestvovali glumci Narodnog i Jugoslovenskog dramskog pozorišta: LJiljana Blagojević, Dragan Gagi Jovanović, Nada Blam, Kalina Kovačević, Vuk Kostić i domaćin festivala Mihailo Laptošević, monodramu „O glumatanju“ Slobodana Ćustića i dečju predstavu „Zmajko“ Toda Nikoletića u režiji Ibrahima Hasanagića. Program „Priboj kroz kulturu i umetnost“ predstavio je neobičnu i značajnu istoriju Priboja i osvrnuo se na njegovu bogatu umetničku tradiciju.

Zbog kvalitetnog programa u kome su učestvovali naši afirmisani umetnici, Dom kulture u Priboju nije zapamtio takvu posećenost još od vremena projekcije filmova sa „Pulskog festivala“. Programe je ove godine posetilo oko 1500 ljudi. O ovogodišnjem festivalu govori i njegov direktor Milorad Miki Damjanović, glumac Beogradskog dramskog pozorišta. „Velika je odgovornost, ali i velika čast biti direktor festivala „Dani Danila Lazovića“. Ponosan sam na to što je festival ove godine trajao četiri dana, što je ugostio izuzetne dramske umetnike, profesore i studente iz regiona. Pored toga što ovaj festival čuva sećanje na našeg doajena Danila Lazovića, smatram da je od izuzetne važnosti i afirmisanje govorenja poezije. Za peti, jubilarni festival, mogu da obećam izuzetan program i još puno sadržaja koji će biti od velike koristi kako široj tako i stručnoj javnosti grada Priboja i naše zemlje“, najavio je Damjanović.

Vratila se iz SAD

Dunja Stojanović je studentkinja četvrte godine glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Biljane Mašić Aleksić. Rođena je 1994. u Čikagu. Nakon deset godina života u SAD-u, došla je u Srbiju gde završava osnovnu, srednju školu i nižu muzičku za klavir i solo pevanje. Kaže da voli poeziju, jer količina emocija koja je svaki put preplavi dozvoljava joj da se oseti božanstveno i za trenutak zaboravi na realnost.

Ovaj prilog sufinansira opština Priboj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari