Počasni doktorati Univerziteta umetnosti Dušanu Makajevu i Miodragu Tabačkom 1Fakultet dramskih umetnosti Foto: bg.ac.rs

Univerziteta umetnosti dodeliće počasne doktorate Univerziteta umetnosti u Beogradu Dušanu Makavejevu, filmskom i televizijskom reditelju i scenografu i redovnom profesoru u penziji Fakulteta dramskih umetnosti, Miodragu Tabačkom.

Odluke o počasnim doktoratima donete su na predlog Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Svečana dodela počasnih doktorata Univerziteta umetnosti biće održana u četvrtak 27. septembra u 13 časova, u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta umetnosti.

Dušan Makavejev (1932) jedan je od najvećih, svetski najpoznatijih filmskih autora Jugoslavije i Srbije, reditelj i scenarista, autor teorijskih i analitičkih tekstova iz oblasti filma i filmske umetnosti, urednik knjiga… Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu i režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Kao jedan od autora filmskog „crnog talasa“, koristi neuobičajene metode subverzije, utemeljene u filmskom jeziku koji izaziva nelagodu establišmenta. Njegova filmska ostvarenja: Čovek nije tica (1965), Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT (1967), Nevinost bez zaštite (1968), WR ili Misterije organizma (1971), Slatki film (1973), Koka-kola kid (1985) i mnogi drugi, igrani i dokumentarni filmovi, svrstavaju se u sam vrh jugoslovenske i srpske filmske umetnosti.

Miodrag Tabački (1947) jedan je od najistaknutijih i najslavnijih scenografa u Srbiji i na prostorima bivše Jugoslavije. Njegove nezaboravne scenografije smatraju se vrhunskim ostvarenjima, te mateforičnim, simboličkim i prostornim umetničkim instalacijama. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i na Akademiji za primenjene umetnosti. Od 1978. godine predavao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a od 1988. u zvanju redovnog profesora.

Preko 250 scenografija, realizovanih tokom četiri decenije umetničkog rada, svedoče ne samo o ogromnoj energiji i umetničkoj snazi Miodraga Tabačkog, već i o potpunoj posvećenosti pozorištu umetnika koji živi za dramsku umetnost

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari