Počelo dvodnevno bindžovanje "Senki nad Balkanom 2" 1Foto: Miroslav Dragojević

Nedeljnik i Parobrod (UK Stari grad) organizuju prvi javni bindž u kojem pedesetak ljudi koji gledaju serije „u cugu“ gledaju drugu sezonu „Senki nad Balkanom“ pre nego što ona bude puštena na EON platformi.

Ovo zajedničko bindžovanje počelo je danas i traje dva dana u bioskopskoj sali kako bi znalci proverili da li ova serija zaslužuje bindž. Nakon toga će, večeras od 22 sata, Dragan Bjelogrlić, koji stoji iza ove serije, odgovarati na pitanja onih koji su je pogledali u celini na zatvorenoj projekciji u UK Stari grad, gde je juče viđeno mnogo poznatog sveta iz kulturnog života grada.

– Ja sam rekao da je sada sve na Bjeli, odnosno, na kvalitetu serije, pošto lično pravim razliku između sapunica koje možeš da gledaš nedelju za nedeljom, i velikih moćnih serija koje je plasirao Netflix, a koje se gledaju u danu, ili maksimalno dva – kaže Veljko Lalić, urednik Nedeljnika.

On dodaje da će na tom prvom javnom bindžu biti mnogo njegovih drugara koji su poput njega gledali seriju „Breaking bad“ u pet sezona.

– Bjela tvrdi da ćemo da ostanemo u bioskopu – kaže Lalić i smatra da je fenomen bindžovanja vezan pre svega za fenomen serija. – One su postale neka nova vrsta literature. I kao što knjigu ne možete da čitate dva meseca, tako ne možete ni dobru seriju da pratite nekoliko meseci. To je jedini način da se isključite, u ovom vremenu to je jako važno, da uđete u tuđe živote, vidite sve detalje. Jednostavno, živite u virtuelnoj stvarnosti – objašnjava Lalić.

Prema njegovoj oceni, „Senke nad Balkanom“ su povratile kult serija u Srbiji.

– Prvi deo „Senki“ definitivno je vratio kult serija u Srbiji i pokazao da mi, odnosno Bjela možemo da napravimo nešto na svetskom nivou. Meni je žao da ta serija i dalje nije na nekoj velikoj platformi. Ali… Čujem da se i to menja – otkriva Lalić.

On kaže da o drugom delu serije ne može da priča pošto je gledao samo pilot.

– Ali, zakazali smo po dva puta šestočasovno bindžovanje, pa ćemo u petak u deset na tribini sa tvorcem serije da vidimo da li je prošao prvi srpski bindž – zaključuje Veljko Lalić.

Termin bindžovanje i bindž je mnoge koji serije ne gledaju, mada je takvih malo, isprva zbunjivao, pa čak i nervirao, ali sa „Senkama“ koje nude gledaocima mogućnost da na internetu odgledaju seriju u ritmu koji njima odgovara, veruje se da će ovaj, zasad pionirski i usamljeni, slučaj postati praksa.

Sam termin „bindž“ i „bindžovanje“ dolazi sa engleskog govornog područja i u našem jeziku nema adekvatan prevod, ali je usko vezan za preterivanje. U engleskom jeziku „bindž“ (binge) označava obično kratak period u kojem dozvoljavamo sebi da preterujemo sa nekom aktivnošću.

Može se odnositi i na preterivanje u jelu, slatkišima i ispijanju alkohola i s tim u vezi nosi negativni kontekst, ali je kod nas termin bindžovanja postao aktuelan i u relaciji s užitkom maratonskog gledanja omiljenih serija.

„Senke nad Balkanom“ koje su brzo osvojile gledaoce vrhunskom produkcijom, dinamičnom i misterioznom radnjom, u drugoj sezoni, pored noviteta u vezi s plasmanom serije otvaraju mnoga delikatna pitanja iz istorije, koja se odnose na zaveru u vezi s ubistvom kralja Aleksandra, rušenje srednjovekovne tvrđave Žrnov i na tom mestu podizanja Spomenika neznanom junaku Ivana Meštrovića.

Novinar Milorad Milovanović i autor bloga „Deda Milorad“ gostujući na N1 rekao je da se od „Senki“ najviše očekuje i da nova sezona, sudeći po trejlerima i najavama, pokazuje da se u njoj Bjelogrlić latio pitanja kojih niko dosad nije i da im je dao moderan obrt.

Prema njegovim rečima, za razliku od mnoštva drugih serija koje se koprcaju po skandinavskom modelu da bi bile popularne, Bjelogrlić je napravio autentičnu formu.

Srđan Šaper, reditelj i osnivač I&F McCann Grupe, na molbu Danasa da prokomentariše praksu javnog bindžovanja kao fenomen kaže: „I Dostojevski je svoje romane objavljivao kao feljtone, znači, u dnevnim novinama u nastavcima. A mi ih danas čitamo kao knjige. Pa eto, fenomenološki, šta je bolje?“

Premijera „Senki 2“ od deset epizoda biće dostupna gledaocima od danas, 8. novembra, zahvaljujući EON platformi. Za korisnike SBB to je moguće posredstvom jednog klika preko portala Moj SBB. Opciju bindžovanja imaće i oni koji nisu korisnici SBB-a. U nekoliko klikova pristupom sajtu EON TV moći će da se pretplate i odgledaju celu sezonu „Senki 2“.

Oni koji više vole da iz nedelje u nedelju prate nove detalje, druga sezona „Senki“ biće ekskluzivno emitovana na televiziji Nova S od 11. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari