Podrška italijanskog fonda filmu "Iskupljenje", slovenačko-srpskoj koprodukciji u režiji Sonje Prosenc 1Foto promo/ Living Pictures

Mladoj autorki koju je Portal Cineuropa odabrao među osam “evropskih rediteljki koje treba pratiti”, a fond Eurimages uvrstio u prvi Zlatni album Eurimagesa, od Ministarstva kulture Italije stiže 200 hiljada evra, dok je Filmski centar Srbije podržao njen novi film 2021, na konkursu za Sufinansiranje manjinskih koprodukcija

Srpskom manjinskom koprodukcionom projektu “Iskupljenje” (Redempition), u režiji slovenačke rediteljke Sonje Prosenc, stiže podrška od Ministarstva kulture Italije u iznosu od 200 hiljada evra, objavio je Filmski centar Srbije.

Ovaj projekat prethodno je dobio podršku Slovenačkog filmskog centra, RTV Slovenije, Filmskog centra Srbije, Audio-vizuelnog fonda FVG (Friuli Venezia Giulia Audiovisivo), a razvoj njegovog projekta podržan je od strane fonda MEDIA Kreativne Evrope.

„Iskupljenje“ koproduciraju producentska kuća “Living Pictures” iz Beograda i producenti Dimče Stojanovski i Stefan Orlandić.
Kako je zabeležila komisija FCS koja je na konkursu za Sufinansiranje manjinskih koprodukcija iz 2021. podržala ovaj film, “Iskupljenje” je veoma zabavan, duhovit, zanimljiv, na momente bizaran i vešto napisan scenario o nastanku i opstanku jedne porodice.

„Iskupljenje“ je privuklo pažnju komisije temom porodičnih odnosa, hermetičnim životom jedne male skupine ljudi koja pokušava da zaštiti stari i poznati način života ali ne odbijajući novu i bolju verziju istog, uz to praveći greške i spotičući se na sve prepreke koje život pred njih postavlja“, istakla je komisija FCS.

 

 

Rediteljka Sonja Prosenc već je istaknuto ime na regionalnoj i evropskoj sceni – njeni igrani filmovi “Drvo” i “Istorija ljubavi” prikazivani su na svetskim festivalima na kojima su osvajala priznanja, i bili su slovenački kandidati za Oskar.

Portal Cineuropa odabrao je Sonju Prosenc među osam “evropskih rediteljki koje treba pratiti”, a fond Eurimages 2020. godine uvrstio je ovu mladu u prvi Zlatni album Eurimagesa.

Foto promo/ Living Pictures

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari