Poezija energičnih glasova mlade književnosti 1Foto: Dragana Joksimović

Drugi rođendan jedinog književnog serijala u gradu „Punchtown poetry“ biće proslavljen večeras u Štabu Pogon, u Pančevu, sa početkom u 20 časova, kazao je za Danas Stefan Stanojević, pesnik, osnivač, a pored Tijane Savatić i urednik tog serijala. 

Prema njegovim rečima „Punchtown poetry“ nastao je u januaru 2018. i Štab Pogon je od tad mesto okupljanja pretežno neafirmisanih, energičnih glasova mlade književnosti.

– Proslavom prve godine postojanja, serijal je počeo da dovodi i afirmisana imena vrlo žive regionalne književnosti, istovremeno ostajući naklonjen promociji mladih pesnika i pesnikinja. Verni toj ideji, najavljujemo tri gošće: Ognjenku Lakićević, Milicu Špadijer i Mariju Dragnić – ukazao je Stanojević, koji će sa Tijanom Savatić voditi razgovor sa autorkama o poeziji, promocijama i knjigama „Vodič kroz požare“, „Šar-planina“ i „Konfabulacije“.

O gošćama serijala „Punchtown poetry“ u najavi je istaknuto da je: Ognjenka Lakićević (1975) je rođena u Beogradu, gde i dalje živi. Završila je Filološki fakultet na katedri za anglistiku. Zbirke poezije: Ispod stepeništa (2002, Mali Nemo), Ulubljenja (internet izdanje), Troje (2016, Samizdat, grupa autora), Ljubavna pisma Guglu (2017, Književna radionica Rašić), Vodič kroz požare (2019, LOM) Članica alternativne rok grupe Autopark. Milica Špadijer (1989) rođena dva dana nakon pada Berlinskog zida, tako i živi. Završila je Filološku gimnaziju, osnovne i master studije na Katedri za klasične nauke na Filozofskom fakultetu, a trenutno je na doktorskim studijama Fakulteta dramskih umetnosti. Radi kao novinarka, prevodilac sa grčkog jezika, profesorka grčkog i latinskog i piše za nekoliko internet portala. Dobitnica nagrade “Mladi Dis” za 2019.

Objavila zbirku poezije Šar-planina. Marija Dragnić rođena je u Nikšiću 1990. godine. Diplomirala na Katedri za anglistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu gde je završila i master studije. Pesme su joj objavljivane u književnoj periodici Ars, Zarez, Tema, Polja, Prosvjeta, Poezija, u elektronskim književnim časopisima Eckermann i Agon, na internet portalima Beton, Strane, Libela, astronaut.ba. Dobitnica je druge nagrade na književnom konkursu Ulaznica 2016, prve nagrade na konkursu Ratkovićevih večeri poezije za 2018, i prve nagrade na konkursu PAF – Poezija za najbolje neobjavljivane stihove u Crnoj Gori u 2019. godini. Objavila je knjigu poezije Konfabulacije (Bijelo Polje; Beograd, 2019). Urednica je u veb časopisu za poeziju Enklava. Predaje engleski jezik u XIV beogradskoj gimnaziji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari