Pogled na devedesete objektivom Imre Saboa (FOTO) 1Foto: Imre Sabo

U galeriji Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ u Beogradu, 2.novembra, otvara se izložba fotografija „Devedesete“ autora Imre Saboa.

Imre Sabo jedan je od autora koji su na najdublji i najdirektniji način zadužili novinsku fotografiju kako u savremenoj Srbiji, tako i u bivšoj Jugoslaviji.

Iz perspektive sadašnjice i vremenskog odmaka od konflikta na prostoru bivše Jugoslavije, njegov rad predstavlja materiju kroz koju je neophodno konstantno prolaziti u analizi i povlačenju paralela dešavanja „tada“ i sada.

Tema izložbe „Devedesete“ jeste upravo ta krizna decenija, trenuci koje je proveo na ratištima u Hrvatskoj, Bosni i Kosovu, uz neke zabeležene događaje koji su im prethodili ili su se paralelno dešavali u samom Beogradu.

Imre Sabo u ovim situacijama ne nastupa nužno ili uopšte kao ratni reporter već kao svedok vremena koji iz svoje perspektive i vođen ličnom intuicijom, na malo dublji i kompleksniji način, beleži životne okolnosti prostora i situacija u kojima se obreo. U prvom planu njegovih ratnih i socijalno angažovanih fotografija prevenstveno su ljudi i groteskanacionalnih podela u nastajanju, a koje su neumitno vodile u dubinu konflikta.

U situaciji kada je pravilo odabrati stranu za koju ćete igrati, Imre je uspeo da ostane svoj jer je jezik kojim je govorio u tom trenutku bio isključivo i jedino – fotografski. Jezik koji, pravilno upotrebljen, ne razume formu podela, jezik koji razume samo proces beleženja autentičnog trenutka koji će tek kasnije neminovno biti izložen javnosti i u tome pokušati da ostane autentično svoj. To je situacija u kojoj Imre Szabo upravo piše istoriju ovih prostora na najbolji način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari