Politikin Zabavnik: Zvali smo najveća imena našeg stripa - Jana Adamović :Taj odgovor pokazuje da oni žensko stvaralaštvo smatraju manje vrednim 1Foto :Detalj iz jedne od ilustracija povodom Hogarovog rođendana : Gradimir Smuđa

– Prvo što treba da znate je da je Zabavnik iznad bilo kakvih podela. Povodom Hogarovog rođendana, urednička odluka je bila da se pozovu najveća imena našeg stripskog stvaralaštva i kvalitet nam je bio jedino merilo – kratko je izjavio Nemanja Baćović, urednik stripa u Politikinom zabavniku, zamoljen da prokomentatriše zašto su za svoj specijalni, slavljenički broj pozvali 15 ilustratora i nijednu ilustratorku.

Ni Jana Adamović, ilustratorka i strip autorka, koja je ovo isto pitanje postavila u svom tekstu „Žene su strašnije od Hogara“, koji je objavljen u jučerašnjem broju Danasa, ne osporava kredibilitet svojih kolega, niti je, moglo bi se reći, zagovornica kvota, nego veruje da na ovdašnjoj sceni postoje autorke koje imaju šta da kažu u oblasti stripa i ilustracije.

Kako je podsetila u svom tekstu, odrastala je uz Zabavnik i tokom tmurnih devedesetih računala na ovaj list, zbog koga je i odlučila da postane ilustratorka. Čitanje bi uvek započinjala Hogarom. Lagani crtež ovog stripa ju je očarao, utoliko se više razočarala što je Zabavnik odlučio da njegov rođendan proslavi u isključivo muškom društvu.

Podsetimo, kako je navela u svom tekstu Zabavnik slavi Hogara tako što je petnaest “najstrašnijih” ilustratora pozvao da crtaju u čast čupavom Vikingu.

Prema rečima Jane, „upravo onih petnaest čije su posvete već plutale u etru interneta“.

„Na listi pozvanih nije bilo nijedne umetnice. Time se Politikin Zabavnik pridružio nizu institucija, publikacija, festivala koji neretko ‘zaboravljaju’ žene. Da li su zaista zaboravili da postojimo, ili je izbor bio nameran? Kriterijum iza ove uredničke odluke deluje očigledan: svi pozvani umetnici pripadaju istoj generaciji, istoj školi mejnstrim stripa, uz par izuzetaka. Oni su strašni, žene nisu. Zar žene mogu crtati Vikinge? Na naše onlajn negodovanje rečeno je – na stranicama nema dovoljno mesta. Digli su se i neki zabrinuti muški (treba li to naglašavati?) glasovi koji su sumnjali u motive iza naše ljutnje i povređenosti: smatramo li mi umetnice da je kvalitet našeg rada na visini ovog zadatka, ili možda želimo da zloupotrebimo neke isfantazirane kvote? Kada bi uopšte postojale, te kvote bi možda pomogle da se uredništvo Zabavnika i drugih kulturnih institucija trgne iz učmalosti“, napisala je između ostalog Jana Adamović u svom tekstu.

Ona je podsetila i na veliki uspeh njene koleginice Ane Petrović, ovogodišnje dobitnice književne nagrade „Dušan Radović“ za njenu „Stripoterapiju“ o kojoj pišu i hrvatski mediji.

Odgovor uredništva Politikinog Zabavnika ju je dodatno razočarao. Zamoljena da prokomentariše reči Nemanje Baćovića poručila je:

– Žao mi je što uredništvo Politikinog Zabavnika, umesto da se izvini ilustratorkama i publici za svoju kratkovidost i previd, zapravo potvrđuje ono što se čitalo između redova od početka, a to je da oni žensko stvaralaštvo očigledno smatraju manje vrednim – kaže Adamović.

Nagrađivana ilustratorka Maja Veselinović razočarana je što Politikin Zabavnik nije organizovao konkurs.

– Da je bio konkurs, sigurno bi polovina (a možda i više) radova stigla od strip crtačica i ilustratorki. Međutim, ovo je bilo učešće po pozivu. Uredništvo je izabralo 15 ilustratora, mahom onih sa kojima godinama sarađuje, a kontinuirano sarađuje pretežno sa muškarcima. Autorke nisu pozvane – jer ih se jednostavno nisu setili! I to je to, nema tu neke misterije. Ali da je poražavajuće i zabrinjavajuće jeste, veoma. Jer u Srbiji u ovom trenutku ilustracijom i stripom profesionalno se bavi na desetine sjajnih autorki. Do njihovih portfolija i kontakata je, zahvaljujući društvenim mrežama, vrlo lako doći, samo da je postojala volja. Ali očigledno nije. Ni volja, a sudeći po kasnijim reakcijama uredništva Zabavnika, ni svest o tome da su nešto pogrešno uradili, istakla je Maja Veselinović.

Zoran Đukanović: Zašto nema nijednog Roma, transdžendera, Liliputanca?

Šta o čitavoj stvari misli napisao je na svom Fejsbuk nalogu i Zoran Đukanović, jedan od najcenjenijih strip kritičara: „Svaki oblik ideoloških kvota u ime političke korektnosti mi je nezanimljiv. Zašto nema nijednog Roma, transdžendera, Liliputanca, ljudi s invaliditetom… Nisam u redakciji Politikinog Zabavnika niti sam odgovoran za njihove izdavačke izbore, bili oni nehotični bilo osvešćeni. Ne znam koga su sve pozvali i koga nisu. Ono što je objavljeno je odlično. Nisam ideološki aktivista. Tek sam jedva jedna individua s ličnim pogledom na stvari. Sve da j**em Politikinom Zabavniku, nisu ni mene pozvali! A lepo sam crtao u osnovnoj, pa i u srednjoj”, istakao je Đukanović.

 

„Petnaest najstrašnijih“

„15 najstrašnijih“, kako ih je najavio Politikin Zabavnik, koji su nastupili u broju povodom Hogarovog 50. rođendana su: Siniša Banović, Aleksa Gajić, Darko Grkinić, R. M. Gera, Uroš Đurić, Milan Jovanović, Dražen Kovačević, Miroljub Milutinović Brada, Leo Pilipović, Izok Sitar, Gradimr Smuđa, Ivica Stefanović, Stevan Subić, Rastko Ćirić i Jovan Ukropina

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari