Posveta pozorištu 1Foto: Nebojša Babić

Sa novim ekipom i samo jednim glumcem iz podele koja je, u režiji Dejana Mijača, 10. oktobra 1985. na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta prvi put igrala komad LJubomira Simovića „Putujuće pozorište Šopalović“, ova drama 8. marta premijerno se vraća na Veliku scenu JDP.

Reditelj i scenograf produkcije je Jagoš Marković, koji je odgovoran i za izbor muzike. Kostimograf je Lana Cvijanović.

– Napravio sam sve što sam želeo, uz podršku uprave i ansambla. Zato mogu da preuzmem odgovornost za ovu predstavu. Sa jedne strane su beda, banalnost, politika i sve svirepije stvari koje nas okružuju nego 1985. godine. Sa druge strane imamo pozorište, lepotu, veru ili utopiju, Božju iskru koja se u talentu sadrži, koliko ga ko ima. Ovde je reč o odbrani umetnosti, pozorišta, života koji se u njemu živi. Ova predstava je posveta svima u pozorištu – onima koji će doći, onima koji ga napustili ili nisu… – rekao je Jagoš Marković.

Umetnički direktor JDP Gorčin Stojanović ukazao je da je nova produkcija „Putujućeg pozorišta Šopalović“ „klasičan komad, klasičnog pisca i reditelja koji nije klasičan, ali je klasik među pojavama u srpskom teatru“. Stojanović je ocenio da je JDP „dobilo još jednu klasičnu predstavu kakve je radio Dejan Mijač, a kojih nije bilo malo“.

Prema njegovim rečima, ako su Mijačevi „Šopalovići“ bili „dobro ugođena gitara“, režija Jagoša Markovića sad je „još više u saglasju sa ovim vremenom i prostorom“, jer se u predstavi ističe „precizna emocionalnost“.

Na novinarsko pitanje da li je i sada suština predstave replika Vasilija Šopalovića da se bavi pozorištem kako bi pomogao ljudima da razumeju život, akademik LJubomir Simović odgovorio je da „dramski tekst ne daje odgovore samo na jedno pitanje, a da na svako od njih postoji mnogo tačnih odgovora“.

– Sad me intrigiraju nove okolnosti u kojima se ovaj komad igra. Mi već više od 30 godina nemamo književni život što se odražava i na pozorište. Ova predstava bavi se nekim suštinskim pitanjima za umetnost, ne samo za pozorište, ali sve je više pitanja koja ostaju bez odgovora. Sad igra novi ansambl. Kad se setim svoje prve predstave u Narodnom pozorištu – „Hasanaginice“, setim se i koliko je ljudi otputovalo u duge svetove. To čoveka obeshrabri, ali onda se pojavi nova generacija glumaca koji ponovo dokažu da su pozorište i umetnost neuništivi i nezamenljivi – rekao je akademik LJubomir Simović.

On je dodao da se Jagoš Marković dugo pripremao za „Šopaloviće“ i da je dobro što ih sad režira „kad je sazreo“.

Glumci, bez obzira da li pripadaju mlađoj ili starijoj generaciji, juče su bili vrlo emotivni i nisu se uzdržavali od suza dok su govorili o radu na predstavi, uz zahvalnost što su se našli u podeli.

– Ovaj komad tiče se svih nas – ne samo glumaca. Tiče se našeg naroda, stradanja, verovanja. Svako veruje u nešto, a mi glumci verujemo u pozorište – naglasila je glumica Olga Odanović, koja igra Jelisavetu Protić, dok su neke od mladih glumica, od kojih je većina sa treće godine FDU iz klase Branislava Lečića, ocenile da ih je „dotakla ta Božja iskra o kojoj je reditelj govorio“.

„Putujuće pozorište Šopalović“ je drama čija se radnja izvorno događa u Užicu 1941. i prati sudbinu članova pozorišne družine koji u stvarnom životu proživljavaju sudbine likova koje tumače na sceni. Predstava je 1986. dobila Sterijinu nagradu za najbolji savremeni dramski tekst, najbolju predstavu, najbolju režiju, a iste godine prikazana je i istoimena TV adaptacija. Na praizvedbi u JDP-u u predstavi su, između ostalih, igrali: Miša Janketić, Miloš Žutić, Đurđija Cvetić, Branka Petrić, Jasmina Ranković, LJiljana Međeši, Milan Gutović, Gojko Šantić… Ovaj komad je često igran na scenama širom bivše SFR Jugoslavije, kao i u pozorištima širom Evrope.

Nova podela

U novoj produkciji „Putujućeg pozorišta Šopalović“ iz prve, Mijačeve podele, igra samo Milan Lane Gutović. On je tumači lik Vasilija Šopalovića. U glumačkoj ekipi su i: Anita Mančić, Nenad Jezdić, Olga Odanović, Marko Janketić, LJubomir Bandović, Irfan Mensur, Miloš Samolov, Jovana Belović, Milica Sužnjević, Sanja Marković, Miona Marković, Teodora Tomašev, Ana Lečić, Nađa Ristić, Vanja Radivojević, Tara Milutinović. Prve reprize najavljene su za 9. i 11. mart.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari