Nakon decenije pauze, akademski slikar Darko Babić predstavio se izložbom slika pod nazivom „Restart“, koja se može pogledati do 8. marta u galeriji Kulturnog centra Požega.


Izložene slike su nastale tokom jednogodišnjeg rada umetnika sa decom i mladima iz požeškog Društva za cerebralnu, dečju paralizu i plegije. Postavka je i vredno svedočanstvo o upornosti, ogromnim fizičkim naporima, ali i odluci Darka Babića, obolelog od multiple skleroze, da se zagleda duboko u sebe i da, na najiskreniji i najhrabriji način, započne proces povratka sebi i umetnosti.

Kroz komunikaciju jezikom vizuelnih umetnosti sa decom i mladima sa različitim formama tzv. invaliditeta, nastale su „slikovnice“ zapaženih likovnih svojstava i razvijaju se odnosi njihove najfinije međusobne razmene. Deci i mladima koji su učestvovali u likovnim radionicama, tokom prošle godine, omogućeno je da se osete sastavnim delom društvene i umetničke zajednice, stvarajući umetnička dela ravnopravno sa umetnikom. U nastanku radova, zajedno sa umetnikom, učestvovalo je osmoro dece i mladih iz požeškog Društva za cerebralnu, dečju paralizu i plegije – Zoran Petrović, Andrijana Lučić, Marko Mihajlović, Sara Milčanović, Ivan Stefanović, Stefan Mićović, Uroš Matijević i Borko Pavlović.

– Izložbom „Restart“ Darko otvara novo poglavlje svog umetničkog stvaralaštva, a snaga dečje emotivnosti, kreativne čistote i slobode doprinela je umetnikovoj istrajnosti na ovom putu – navela je Slađana Varagić Petrović direktorka Kulturnog centra Požega

Darko Babić rođen je u Užicu, 1969. godine. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je upisao i postiplomske studije. Izlagao je na više kolektivnih i dve samostalne izložbe (Gradska galerija Požega, 2001; Galerija Studentskog kulturnog centra, Kragujevac, 2001). Tokom 2002. godine bio je angažovan u Likovnoj radionici specijalizovanoj za osobe sa Daunovim sindromom u Beogradu, a autor je heraldičkog rešenja grba Opštine Požega.

Dokumentarni film

O procesu nastanka postavke „Restart“, Babićevom povratku umetnosti i buđenju iz pasivnosti, reditelj Dejan Petrović trenutno snima dokumentarni film, čija je premijera najavljena za proleće ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari