Vodič kroz cenovnike pozorišta po gradovima: Koliko koštaju karte za predstave u Srbiji? 1Foto: Zvaničan sajt Narodnog pozorišta Subotica

U srpskim teatrima cene karata dostupne su većini građana. Dakako da su najskuplje premijere, što je potpuno razumljivo. Istražili smo koliko ćete platiti ukoliko biste, na primer, večeras želeli da pobegnete iz svoje realnosti u neki drugi svet.

U Beogradu je najveć izbor pozorišta i predstava, ali su i karte značajno skuplje, barem u onim većim pozorištima.

Cene zavise od scene, mesta, predstave, pa je tako raspon u istom pozorištu ponekad i veliki.

U Narodnom pozorišu se tako karte kreće od 200 do 1.500 dinara, u Ateljeu 212 od 1.000 do 1.500, a u JDP od 500 do 1.500 dinara.

Od 1.000 do 1.500 dinara su i u Zvezdara Teatru, dok su u BDP 1.500-1.800 a u Pozorištu na Terazijama od 1.000 do 2.100.

U Madlenianumu idu i do 1.4oo dinara.

Naravno u skoro svakom postoje i kategorije popusta o čemu se svako može informisati na sajtovima pozorišta.

Subotica: Pune cene i popusti

U Narodnom pozorištu Subotica cena ulaznice za predstave je 500 dinara, a za premijeru 800 dinara. Đaci, studenti i penzioneri imaju popust, pa ulaznicu mogu da kupe za 350 dinara.

U Pozorištu „Kostolanji Deže“ karte su nešto jeftinije, pa je tako ulaznica za predstave 400 dinara, a za premijeru 500 dinara. I u ovom pozorištu đaci i penzioneri imaju popust, pa kartu mogu da kupe za 300 dinara.

U Novom Sadu popusti za penzionere 50 odsto

U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu na sceni „Jovan Đorević“ kada je premijera, karte na balkonu koštaju oko 600 dinara, a parter je podeljen u četiri cenovna ranga.

Najjeftiniji su parteri III i IV za koje ulaznica košta 800 dinara, dok je najskuplja karta na parteru II – 1.200 dinara. Kada je premijera na sceni „Pera Dobrinović“ karta košta od 800 do 1.200 dinara.

Kada su reprize, u najstarijem domaćem teatru, ulaznica košta od 500 do 800 dinara, u zavisnosti od mesta sedenja.

U Pozorištu mladih, na Sceni za decu, cena pojedinačne karte za predstave je u rasponu od 300 do 500 dinara. Karte moraju imati odrasli i deca starija od dve godine.

Cena pojedinačne karte za predstave na Dramskoj sceni i Of sceni je u rasponu od 600 do 1.500 dinara. Za organizovane grupe odobrava se popust od 30 odsto.

Penzioneri, studenti i učenici imaju popust od 50 odsto. U Novosadskom pozorištu pojedinačne cene karata za premijeru su 1.000 dinara, a karte za predstave na redovnom repertoaru 500 dinara.

Popusti za karte, koji se ne odnose se na premijeru, važe za đake, studente, penzionere i grupe od pet ili više ljudi i ulaznica tada iznosi 300 dinara.

U ovom pozorištu postoji pet vrsta godišnjih pretplata: VIP pretplata „Ištvan Nemet P.“ i reprizne pretplate: „Janoš Nađgelert“, „Lajoš Šoltiš“ (studentska) i „Ibi Romhanji“ (penzionerska).

Karte za pozorište u Zrenaninu 400 dinara

Narodno pozorište „Toša Joavnović“ u Zrenjaninu ima repertoar na dramskoj i lutkarskoj sceni, a cene ulaznica kreću se od 200 do 400 dinara.

Da bi pogledali neku od predstava dramskog ansambla posetioci treba da izdvoje 400 dinara.

Za studente, đake, penzionere i grupne posete cena karte je 300 dinara. Lica koja poseduju karticu „Cena minus za 3+“ imaju 50 odsto popusta na cenu karata.

Vodič kroz cenovnike pozorišta po gradovima: Koliko koštaju karte za predstave u Srbiji? 2
Foto: M. P.

Za lutkarske predstave karte po ceni 200 dinara mogu se kupiti na biletarnici Pozorišta.

U okviru zrenjaninskog pozorišta deluje i Ametersko pozorište „Madač“, na mađarskom jeziku. Sem toga, gostujuće pozorišne predstave mogu da se pogledaju u Kulturnom centru Zrenjanina, ali je cena karata za njih znatno veća i najčešće prelazi 1.000 dinara.

Predstave koje se rade u produkciji Kutlurnog centra ili dečjih dramskih ansambala su besplatne.

U Kikindi 300 dinara

Narodno pozorište u Kikindi svoje predstave izvodi utorkom i petkom a ulaznice koštaju 300 dinara. Postoji i popust za studente, đake i penzionere koji karte plaćaju 150 dinara.

Narednog meseca u Narodnom pozorištu Kikinda biće 150. put izvedena predstava „Nastojnik“.

To je najdugovečnija predstava u ovoj tetarskoj kući, igra se punih 35 godina, a njeno jubilarno izvođenje biće 17. marta, u 20 časova.

Kuriozitet je da u predstavi rađenoj po delu Harolda Pintera, čija je premijera bila 1988. godine, igra ista glumačka postava koju čine Branislav Knežević, Slavoljub Matić i Dragan Ostojić, koji je i režirao predstavu.

I Dečje pozorište „Lane“ u Kikindi ima svoj repertoar za namlađu publiku, a uleznice su 250 dinara, dok se predstave igraju nedeljom u dva termina. Pozorište ima 40 predstava na svom repertoaru i one se stalno smenjuju.

Zaječar: Karte 350 dinara

Kako su nam iz pozorišta u Zaječaru kazali, cene karata se razlikuje ako je reč o premijeri i reprizi.

“Karte za premijeru predstave su 350 dinara, za reprizu 300, dok su predstave za najmlađe 250 dinara”, kažu iz ove ustanove kulture.

Prema njihovim rečima, cena gostujućih predstava variraju, tako da “su neke 350 dinara, dok cena popularnijih predstava ide i do 500 dinara.

Takođe, postoje i popusti.

“Cene su niže ako škole dolaze organizovano, ali postoji i popust za klub penzionera “Zlatna jesen”, koji reprize predstava mogu pogledati besplatno”, dodaju iz pozorišta.

U Majdanpeku, Kladovu i Negotinu može i besplatno

Kladovljani su početkom prošle nedelje bili u prilici da, zahvaljujući Biblioteci „Centru za kulturu“ iz njihovog grada pogledaju hit predstavu „Priča se po gradu“ u režiji Staše Koprivice, a Negotince poslednjeg dana februara u Domu kulture „Stevan Mokranjac“ čekaju akteri urnebesne porodične komedije „Sokin i Bosina“, po tekstu Milice Konstantinović i u režiji Juga Radivojevića.

U Centru za kulturu Majdanpek rekoše nam da su prošle godine u više navrata organizovali gostovanja pozorišta za decu.

Predstave su igrane na otvorenom prostoru i ulaznice se nisu naplaćivale. Na isti način, dakle bez naplate ulaznica, igrane su pozorišne predstave za decu i u Donjem Milanovcu u organizaciji tamošnjeg Centra za kulturu i obrazovanje.

U susednom Kladovu je Biblioteka „Centar za kulturu“ tokom prošle godine organizovala gostovanja 12 pozorišnih predstava za odrasle i osam za decu.

Cena karata zavisi od predstave i kreće se od 500 do 700 dinara, znatno manje nego što su u Beogradu i drugim većim gradovima u Srbiji, koji kako to objašnjavaju u kladovskoj ustanovi kulture, imaju tržište koje to može da plati.

Cene ulaznica niže od realnih su i prilikom pozorišnih gostovanja u Negotinu. U Domu kulture „Stevan Mokranjac“ rekli su nam da ulaznice za pozorišne predstave koštaju između 500 i 800 dinara, ilustrujući to predstojećim gostovanjem komedije „Sokin i Bosina“ za koju karte koštaju 500 dinara.

Kragujevac: Karte već od 200 dinara

U kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru cene karata za predstave sa redovnog repertoara su 400 dinara za parter, a 200 za balkon. Za premijeru u pozorištu u Kragujevcu karta je 600 dinara za parter, a 400 dinara za balkon.

Učenici, studenti i penzioneri za predstave na redovnom repertoaru kartu plaćaju 200 dinara.

Vodič kroz cenovnike pozorišta po gradovima: Koliko koštaju karte za predstave u Srbiji? 3
Foto: Z. S. M.

Cene karata u kragujevačkom teatru, kada se održava međunarodni pozorišni festival Jokaim fest su u pretprodaji 500 i 300 danara, a na dan izvođenja predstave na festivalu 600 i 400 dinara.

Knjaževsko-srpski teatar svojim gledaocima nudi i mogućnost kupovine sezonskih karata – za jednu osobu 6.000 dinara (mogućnost plaćanja u dve rate) ili za dve osobe 10.000 dinara (mogućnost plaćanja u tri rate).

U Pozorištu za decu i mlade u Kragujevcu cena karte za Dečju scenu je 200 dinara bez obzira da li je reč o premijernom izvođenju ili predstavi koja je na redovnom repertoaru.

Užice: Ulaznice nekoliko puta jeftinije nego u beogradskim pozorištima

Cene ulaznica za predstave Narodnog pozorišta Užice su veoma pristupačne i nekoliko puta jeftnije od ulaznica u pozorištima Beograda.

Ulaznica za premijeru košta 500, a reprizu 300 dinara. Za dečje predstave je 300, a za grupne posete dece 150 dinara.

Članovi udruženja penzionera imaju popuste na osnovu penzionerskih kartica, kao i majke koje imaju kartice „Tri plus“.

Na popust od 50 odsto mogu da računaju studenti i učenici, dok je poseta pozorištu besplatna za članove udruženja osoba sa invaliditetom.

Pojedinačna sezonska karta za sve premijere i reprize predstava užičkog pozorišta košta 2.000, a za dve osobe 3.000 dinara.

Cene ulaznica, ističu u upravi NP Užice, godinama se nisu menjale, pa ni za Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“, na kome se prikazuju najbolje pedstave iz regiona, kao i za Reviju predstava za decu.
Trenutno, na repertoaru je 13 predstava užičkog ansambla, a publika će moći da pogleda i nekoliko gostujućih komada.

Organizatorka u NP Užice Ljiljana Matić kaže za Danas da je poseta pozorištu veoma dobra, zbog velikog broja predstava različitog žanra.

Vodič kroz cenovnike pozorišta po gradovima: Koliko koštaju karte za predstave u Srbiji? 4
Foto: Nenad Kovačević

„Publika se vraća u pozorište i to je dobro, a zahvaljujući našim dečjim predstavama sve više je i najmlađe publike“, kaže naša sagovornica.

Ona dodaje da gledaoci nemaju popuste na gostujuće predstave. Za takve komade pozorišta iz Beograda cena ulaznice je 1.500 dinara.

„Ulaznice za gostujuće predstave su uslovljene cenom tog komada, a naše pozorište to plaća od prodaje ulaznica. Ipak, i one su takođe veoma gledane,Ipak, i one su takođe veoma gledane, jer su u pitanju najčešće komedije i publika želi da se nasmeje“, dodaje Ljiljana Matić.

Novi Pazar: Za studente i đake 50 odsto jeftinije ulaznice za pozorište

Prošlo je vreme kada je pozorišna publika u Novom Pazaru na predstave dovođena podelom besplatnih ulaznica. Po nekoliko desetina, kovertiranih karata slalo se na adrese lokalne samouprave, javnih preduzeća i ustanova i škola.

Ta „navika“, u poslednjih pet, šest godina, više ne postoji. Ko kupi ulaznicu, može da gleda predstavu.
Ustanovljeni cenovnik, nije menjan nekoliko godina. Gledanje premijerne predstave košta 400 dinara, a za sve druge termine je 300 dinara.

„Imamo popuste od 50 odsto za studente i za đake, koji kolektivno dolaze na dečje predstave. Za kolektivni dolazak na pozorišnu predstavu, deca plaćaju 150 dinara, a pojedinačno je 250“, objašnjava Seadetin Mujezinović, direktor novopazarskog Regionalnog pozorišta.

Naglašava da je publika zainteresovanija za pozorišne predstave.

„Naša učešća na domaćim i međunarodnim pozorišnim festivalima, brojne nagrade koje osvajamo, kvalitetni tekstovi poznatih autora, dobri režiseri i koprodukcijske predstave, vratili su nam publiku u salu“, kaže on.

Niš: Karte od 400 do 800 dinara

U pozorištu “za velike” u Nišu ulaznica košta od 400 do 800 dinara, a u pozorištu za decu od 150 do 200 dinara.

Za premijere u Narodnom pozorištu karta košta 700 i 800 dinara, a za reprizne predstave koje su na stalnom repertoaru 400, 600 i 800 dinara, u zavisnosti od predstave, kažu na blagajni te kuće.

Narodno pozorište ima stalne popuste za đake, studente i penzionere, koji u proseku iznose oko 30 odsto od cene karte. Potrebno je samo da kao dokaz svog “statusa” ponesu đačku knjižicu, indeks ili ček od penzije.

U Pozorištu lutaka ulaznica za slobodne predstave košta 200 dinara, a za predstave sa organizovanim dolaskom dece- 150 dinara. Ovo pozorište ne nudi popuste, kažu na blagajni.

Vranje: Nove cene pozorišnih karata

Cena karata u Pozorištu „Bora Stanković“ povećane su od početka godine. Tako ulaznica za večernju scenu umesto 300 dinara sada košta 400.

Umesto 150 dinara za predstave za decu ulaznica sada staje 200 dinara, dok je cena bioskopske za projekcije koje se događaju u sali pozorišta 400 dinara i skuplja je za 50 dinara.

Rekonstruisana sala pozorišta u Vranju zajedno sa balkonom i ložom ima ukupno 256 mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari