Predstava za decu sa velikim slovom "p" 1

Bajka „Pepeljuga“ često je igrana u pozorištu „Boško Buha“, a kad nije bila na repertoaru, publika je zvala da pita kada će je biti. Zato je rukovodstvo ovog pozorišta odlučilo da priča braće Grim dobije svoju petu postavku na njihovoj sceni.

Nova predstava „Pepeljuga“ po tekstu Igora Bojovića a u režiji Ive Milošević biće premijerno izvedena 19. novembra i to u terminu od 12 časova za decu, i od 20 za odrasle. Naslovnu ulogu igra Jelena Trkulja, dok je zla maćeha Katarina Gojković. U postavci su i: Uroš Jovčić, Teodora Ristovski, Borka Tomović, Boba Latinović, Draga Ćirić, Vladan Dujović, Nataša Šmelc, Tamara Pjević, Jana Milenković, Mina Kontić.

„Ovo je priča o svim ljudskim vrlinama. Najveće zlo koje postoji i koje treba pobediti jeste usamljenost. To je problem koji ima i Pepeljuga. Zato se njoj i događa čarolija“, kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Igor Bojović, v. d. upravnika pozorišta i autor teksta komada. On je već jednom pisao tekst po ovoj bajci za predstavu za decu, koju je u istom ovom pozorištu režirao Milan Karadžić.

„Ova verzija je nežna, romantična. Dosta se razlikuje od prethodne predstave“, kazao je Bojović dodajući da je tekst napisan u stihu.

Rediteljka Iva Milošević istakla je da je „Pepeljuga“ predstava za decu sa velikim „p“.

„Hteli smo da ne potcenjujemo decu. Estetski ugođaj koji dobijaju na televiziji ne treba da se preslikava na pozorište, već treba verovati da predstave mogu da stvore svet koji će im biti jednako zanimljiv i koji će ih privući“, objasnila je Milošević.

Rediteljka koja je jedan deo svog stvaralaštva posvetila i pozorištu za decu, te je režirala predstave „Mala sirena“, „Princeza na zrnu graška“, „Vuk i sedam jarića“, „Princeza i žabac“, smatra da bajke daju deci odgovore na neka važna pitanja.

„Deca će sa Pepeljugom proći kroz paletu osećanja. Neće se samo zabaviti i nasmejati, ona će se sa njom ljutiti, strepeti za nju, osećaće empatiju, neizvesnost… i na kraju će doživeti katarzu. Bajke imaju tu funkciju da pružaju utehu i veru u životni optimizam i tako je i u ovoj predstavi“, zaključila je Milošević.

„Pepeljuga“ je namenjena deci uzrasta od pet godina.

Budući da je kompletna rekonstrukcija pozorišta „Boško Buha“ još uvek u toku, predstave ovog teatra se i dalje izvode u Ustanovi kulture „Vuk Stefanović Karadžić“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari