Predstavljen zbornik radova "Delo Ive Andrića" 1Foto: Wikipedia / Stevan Kragujević

Zbornik radova „Delo Ive Andrića“ predstavljen je danas u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU).

U zborniku su predstavljeni radovi 42 učesnika naučnog skupa, koji je održan povodom obeležavanja 125. godina od rođenja našeg nobelovca.

Predsednik SANU Vladimir Kostić rekao je da je Akademija u 2018. godini pokušla da oživi sećanje i obnovi značaj književne poruke i dela višedecenijskog člana SANU Ive Andrića.

On se prisetio i kazivanja Andrićevog teksta o danku u krvi i rekao da je učesnicima trebalo „nekoliko minuta da potpuno, ne samo duhom, nego i nejakim telima, bolno razumeju majstorstvo i magiju reči Andrića“.

„I samo budale, kakvih ima po kasabama o kojima je pisao, nalaze etničke ili verske vododerine u njegovim rečima. U sjajnoj knjizi ‘Bitka za prošlost’ Zoran Milutinović podseća da je 1. jula 1991. godine u Višegradu nekakav dućandžija i primitivni bašibozuk Murat Šabanović, verovatno i ne pročitavši piščeve reči, čekićem odvalio glavu sa spomenika posvećenom Andriću i bacio je u Drinu“, rekao je Kostić.

On je dodao da u svim vremenima i okolnostima ima onih čiji je posao da maljevima, ili kakvim drugim načinima, otkidaju i bacaju tuđe glave. „Naše je, međutim, da ih dižemo i postavljamo tamo gde im je mesto. To činimo danas, a verujem da ćemo to činiti i ubuduće“, kazao je Kostić.

Urednik zbornika Miro Vuksanović rekao je da knjiga na 580 stranica prikazuje referate 42 učesnika velikog skupa. Dodao je da će se SANU sada okrenuti drugom jubileju, jer je pre 100 godina, posle Velikog rata, Andrić došao u Beograd, gde je napisao i objavio svoja najznačajnija dela, i u Beogradu je ostao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari