Predstavljena „Dečanska riznica“ 1Foto: Stanislav Milojković

Predstavljenjem monografije „Dečanska riznica“ Mirjane Šakote, u izdanju novosadskog Platomeuma i manastira Visoki Dečani, danas je ubrzo posle svečanog otvaranja zaživeo Štand Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije na ovogodišnjem Sajmu knjiga.

– Dečanska riznica je jedno od najvećih blaga Srpske pravoslavne crkve. Nadamo se da će ovo izdanje podstaći sve nas da vrednujemo ono što imamo i da će to što volimo i cenimo to što imamo pokazati put kako da o tome brinemo. Svi predmeti iz dečanske riznice se koriste u bogosluženju i životu manstira, oni su okađeni molitvom i tamjanom. Zapravo najveće blago crkvene riznice je što su živi deo bogoslužbenog života naše Crkve – rekao je iguman Visokih Dečana arhimandrit Sava (Janjić) na predstavaljanju monografije, kome su prisustvcovali episkop raško-prizrenski Teodosije (Šibalić) i službenici Kancelarije za KiM.

Platomeum je za ovaj Sajam objavio i monografiju „Manastir Dečani“ Milke Čanak – Medić i Branislava Todića. Dečanske monografije su deo izdavačkog opisa ove kuće u kome su svi nemanjićki manastiri i dve manastirske riznice – najstarija Studenička i najbogatija iz Visokih Dečana, zadužbine svetog kralja Stefana Dečanskog, koja se od 2004. nalazi se na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.

Štand Kancelarije za KiM juče je svečano otvorio zemenkg šefa Kancelarije Željko Jović koji poručio da je „knjiga čuvar kulture“ i da „danas kad se svi povlačimo pred kičom, šundom i nekulturom pisasna reč još važi i da je deo brobe za naše Kosovo i Metohiju“.

Svečano i svečana otvaranja

Iako je 61. Sajam knjiga u Beogradu zvanično otvoren u nedelju uveče, i ove godine je nastavljeno sa manirom da se pojedini sajamski prostori posebno, takođe svečano otvaraju što je juče bio slučaj ne samo sa štandom Kancelarije za KiM, nego i EU i RS. Štand Kancelarije Minstarstva za rad, solijalna i boračka pitanja otvoren je u nedelju, odmah posle glavne ceremonije otvaranja ispred štanda Irana zemlje počasnog gosta Sajma. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari