Premijera filma Heroji Halijarda: Ovacije, aplauzi i svečani prijem u Skupštini grada 1Foto : Contrast Studious

Film reditelja i scenariste Radoša Bajića „Heroji Halijarda”, premijerno je prikazan sinoć u prepunoj sali beogradske MTS dvorane. Publici se uz desetominutni aplauz i ovacije poklonila brojna ekipa “Heroja Halijarda”, a posebno oduševljenje posetilaca izazvalo je pojavljivanje Žarka Lauševića koji u filmu tumači lik protagoniste Koste Jovića.

Crvenim tepihom prodefilovale su i zvezde “Heroja Halijarda”, glumci Nela Mihailović, Nina Nešković, Nikola Rakočević, Radovan Vujović, Branko Janković, Čubrilo Ćupić, Teodora Dragićević, Ivan Vučković, Đorđe Marković, Slobodan Boda Ninković, Branislav Lečić ali i njihove mnogobrojne kolege među kojima su bili Jadran Malkovič, Miona Marković, Anđelka Prpić, Andrija Milošević, Petar Strugar, Suzana Mančić i mnogi drugi, saopšteno je iz Contrast Studiosa.

Posle projekcije, u Skupštini Grada, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić priredio je svečani prijem povodom premijere filma, istakavši da su “Heroji Halijarda” istorijski film koji će kako vreme bude prolazilo sve više dobijati na svojoj težini.

– U filmu se prvi put na ovaj način govori o velikoj nesreći i pre svega tragičnom bratoubilačkom ratu koji se dogodio na ovim prostorima pre osamdeset godina. Danas smo prisustvovali „maloj istoriji”, jer će film pomoći novim naraštajima da na drugačiji način sagledaju mnoge istorijske činjenice. Film predstavlja prekretnicu u nekim budućim odnosima sa našim nekadašnjim, ali i budućim prijateljima u svetu. Takođe je izuzetno važan i za mlade generacije koje, nažalost, ne znaju mnoge istorijske činjenice jer nisu imali ni gde da ih čuju, a kamoli pročitaju – poručio je Šapić, dok je autor filma Radoš Bajić, zahvalivši Gradu Beogradu i gradonačelniku Aleksandru Šapiću na tome što ih je ugostio u, kako je rekao, velelepnom zdanju Starog Dvora, istakao da su ovaj projekat može da znači mnogo ne samo u oblasti kulture već i u reafirmaciji zaboravljenih trajnih vrednosti srpskog naroda.

– Ovim filmom imamo priliku da pokažemo da smo narod sa dostojanstvom, čašću, ponosom, da smo patriote i da volimo svoju zemlju, ali istovremeno i da nismo tako „loši momci” kako su nas prikazali neki na Zapadu – rekao je Bajić, zahvalivši svima koji su učestvovali i podržali stvaranje ovog značajnog filma.

Film “Heroji Halijrda” inspirisan je istorijskim događajima. U proleće 1944, u trenutku završnice Drugog svetskog rata, u srcu Šumadije u toku je najveća pojedinačna akcija spasavanja američkih i savezničkih pilota u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznata kao „Operacija Halijard“

 

U pozadini ovog istorijskog događaja odvija se priča o tri brata Jovića i njihovoj porodici, razapetoj između suprotstavljenih ideologija.

Dok se Mirko bori u odredima Jugoslovenske vojske u otadžbini, Sreten se pridružio partizanima.

Ilija, najmlađi muški naslednik koga otac želi da sačuva, rastrzan je između dve strane. Saga o njima i njihove individualne tragične sudbine predstavljaju paradigmu srpske nacionalne tragedije, bratoubilaštva i ideoloških raskola, koji ceo jedan narod odvode u sunovrat.

Premijeri su prisustvovali ministarka kulture Maja Gojković, kao izaslanica predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, Patrijarh srpski Porfirije, generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić, kao i direktorka Direkcije za multimediju Telekoma Srbija Aleksandra Martinović, američki ambasador Kristofer Hil, pesnik Matija Bećković, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i druge brojne zvanice, saipšteno je iz Contrast Studious.

Film Heroji Haijarda  na redovan repertoar bioskopa širom Srbije i regiona stiže od 12. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari