Premijera "Gospođe ministarke" u Šabačkom pozorištu 12. oktobra 1Foto: Šabačko pozorište

Premijera predstave „Gospođa ministarka“ Branislava Nušića na daskama Šabačkog pozorišta zakazana je za četvrtak 12. oktobar, a naslovnu ulogu tumačiće Aneta Tomašević.

Režiju i adaptaciju potpisuje Olja Đorđević, scenografiju Damjan Paranosić, kostimograf je Milica Grbić Komazec, dok je kompozitor Haris Šećerović.

„Da je Nušić naš savremenik, odavno je postalo kliše koji se u svakoj prilici rado izgovara. Međutim, taj kliše je istina koja ga čini jednim od najvećih dramskih pisaca na ovim prostorima. Njegovi likovi zaista žive svuda oko nas i u nama. Njegov tekst je moguće smestiti u svaku epohu i on će biti podjednako aktuelan. To govori o njegovoj genijalnosti, ali i o tragediji našeg mentaliteta“, navodi rediteljka.

Premijera "Gospođe ministarke" u Šabačkom pozorištu 12. oktobra 2
Foto: Šabačko pozorište

Na sceni će se pojaviti još i Sonja Milojević, Deana Kostić, Dragana Radojević, Ivan Tomašević, Slobodan Petranović, Vladimir Milojević i Miloš Vojnović.

„Radnja Nušićeve ‘Gospođe ministarke’ smeštena je ‘u doba susreta prošloga i sadašnjega veka’, odnosno na prelazu iz devetnaestog u dvadeseti vek. Mi smo u našoj predstavi otišli sto godina kasnije, ali se, osim prigodne terminologije, ništa suštinski nije izmenilo. I dalje su oko nas priprosti ljudi koji bi da predstavljaju elitu zemlje potpomognuti manjkom obrazovanja i viškom neukusa; korumpiranost i razmena raznih usluga zarad lične koristi; bahatost, pokondirenost, nepismenost – sve je tu, o kojoj god deceniji da se radi. Zbog toga je lako prepoznati Živku, razumeti odakle dolazi i kuda je krenula, a nekima, sigurno, i identifikovati se s njom. Do kada će ovde biti tako, vreme će pokazati. Nama ostaje samo da se nadamo da sve ima svoj kraj, pa i Živke, makar to oduzelo Nušiću tu njegovu vanvremensku aktuelnost“, piše u reči rediteljke Olje Đorđević.

Reprize su zakazane za 17. oktobar i 2. novembar.

Premijera "Gospođe ministarke" u Šabačkom pozorištu 12. oktobra 3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari