Preminuo režiser Miloš Forman 1Foto: EPA/CLEMENS BILAN

Dobitnik Oskara za filmska remek-dela Let iznad kukavičijeg gnezda i Amadeus režiser Miloš Forman umro je u 86. godini života, objavili su svetski mediji.

Forman, koji je živio u Sjedinjenim Državama, umro iznenada u petak nakon kratke bolesti, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„On je preminuo tiho, okružen svojom porodicom i njegovih najbližih ljudi,“ rekla je Formanova supruga Martina.

Forman je rođen u gradu Časlava istočno od Praga 18. februara 1932. godine, kao sin Ane Forman, koja je vodila letnji hotel, i Rudolfa Formana, profesora. Roditelji su mu bili protestanti.

Nakon rata, Forman je pohađao nastavu na fakultetu Kralj Džordž u banjskom gradu Podjebradiju, gde su mu kolege bile Vaclav Havel i braća Mašin. Kasnije je studirao scenografiju na Akademiji muzičkih umetnosti u Pragu.

Forman je režirao nekoliko čeških filmova u Čehoslovačkoj. Međutim, kada su vojne snage Sovjetskog Saveza i Varšavskog pakta 1968. godine ušle u Prag da bi prekinule Praško proleće, on je već bio u Parizu pregovarajući oko snimanja svog prvog američkog filma. Filmski studio u kojem je radio u Pragu ga je otpustio, uz tvrdnje da bespravno boravi van zemlje, presnoi RSE.

Preselio se u Njujork gde je kasnije počeo da radi kao predavač univerzitetu Kolumbija i jedan od dva predsednika odseka za film na istom univerzitetu. Jedan od njegovih učenika je bio i Džejms Mangold kog je Forman savetovao u vezi sa scenografijom.

Uprkos početnim teškoćama u tuđoj zemlji, Miloš je postigao zavidan uspeh 1975. godine filmskom adaptacijom romana Kena Kizija Let iznad kukavičjeg gnezda, koja je nagrađena sa pet Oskara od kojih je jedan bio i za režiju. Godine 1977. Forman je postao naturalizovani državljanin SAD-a.

U njegove kasnije uspehe spadaju filmovi Amadeus, koji je osvojio osam Oskara, i Narod protiv Larija Flinta, koji je bio predložen za Oskara za najbolju režiju i osvojio nagradu Zlatni globus. Godine 1979. je režirao film Kosa za koji je bio predložen za nagrade Cezar i Zlatni globus.

Godine 1997. Forman je dobio nagradu Kristalni globus za izuzetan doprinos svetskoj kinematografiji međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari