Promocija monografije o legendarnom Živojinu Pavloviću: Kino-poeta velikog crnila kome je naša kultura ostala dužna 1Foto promo LIFFE

U MTS dvorani, sutra, 18. maja u 13 časova, biće predstavljena monografija posvećena legendarnom filmskom reditelju i scenaristi, književniku i slikaru Živojinu Žiki Pavloviću (1933 – 1998), jednoj od najznačajnijih ličnosti jugoslovenske i ovdašnje kulture, čija su dela doživela recepciju i ugled i u evropskoj umetnosti.

Knjiga je zbornik tekstova posvećen filmskom opusu legendarnog sineaste, koje su pisali njegovi studenti, Darko Bajić, Milena Marković, Slobodan Šijan, i saradnici – Nebojša Pajkić, Goran Milašinović, Stole Popov, glumci Rade Šerbedžija, Dragan Nikolić, Svetozar Cvetković, i kolege , Puriša Đorđević, Miloš Miša Radivojević i Rajko Grlić.

Izdavači su Internacionalni festival filmske režije u Leskovcu (LIFFE), koji je posvećen ovom velikanu i čije nagrade za režiju nose ime „Živojin Žika Pavlović“, i Leskovački kulturni centar, a na promociji će govoriti Darko Bajić, umetnički direktor ovog festivala, Goran Gocić, Miša Radivojević i Rade Šerbedžija.

Kako za Danas ističe Darko Bajić, ova monografija je prva iz edicije “Autori srpske I jugoslovenske kinematografije – legendarni filmski reditelji”, koju će predstaviti LIFFE.

– Gran pri ovog festivala nosi ime jednog od najvećih filmskih autora ovog prostora koji, kao što znamo, za života nije doživeo satisfakciju u našoj kulturi koja mu je svakako pripadala po značaju njegovog dela. Dobitnici nagrade „Živojin Žika Pavlović“ za životno delo I za najbolju režiju na LIFFE su istaknuti reditelji iz regiona, koji su je primali pokazujući veliki pijetet prema legendarnom autoru. Tako je nastala ideja da ovu ediciju započnemo upravo sa njim. Uz pomoć porodice Pavlović, mnogobrojnih autora I glavnog urednika ove knjige, pisca Gorana Gocića, LIFFE je sa podrškom grada Leskovca uspeo da realizuje ovaj kapitalni projekat – kaže Bajić.

Festival, prema njegovim rečima, želi da nastavi ovu ediciju, kao I započeti serijal dokumentaraca, “Film davne budućnosti”, posvećen našim istaknutim filmskim rediteljima – Zdravku Šotri, Bori Draškoviću, Đorđu Kadijeviću i Miši Radivojeviću, autorima nezaboravnih kinematografskih ostvarenja.

Monografija „Kino-poeta velikog crnila“ ilustrovana je do sada neobjavljenim Pavlovićevim crtežima i fotografijama, a autor uvodnog eseja je Goran Gocić.

Simbolično, ovom posvetom velikanu obeležava se i devedeset godina od njegovog rođenja.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari