Promocija romana "Beogradski trio" Gorana Markovića u okviru Meseca frankofonije 1Foto Stanislav Milojković

U Francuskom institutu u Beogradu, u okviru obeležavanja Meseca frankofonije, naš kultni filmski i pozorišni reditelj, scenarista, dramatičar i pisac Goran Marković predstaviće svoj roman „Beogradski trio“, a ovaj književni događaj zakazan je u sredu, 29. marta u 19 časova.

„Beogradski trio“ nedavno je objavila izdavačka kuća Plan B iz Pariza ((uz podršku Regiona Oksitanija), u prevodu Miuriel Kretien Živković, a tokom nepunih pet godina od prvog objavljivanja (2018, u izdanju Lagune), ovaj roman doživeo je šest izdanja sa preko 10 hiljada primeraka, i svrstao se među bestselere, što dovoljno svedoči o tome koliko ovo delo, posebnog tona i neobične forme, neprestano privlači pažnju čitalaca.

Na frakofono tržište „Beogradski trio“ je stigao 2022. godine, a pored Markovića i Miuriel Kretien Živković, o knjizi će govoriti i Žan-Fransoa Galtu, romanopisac i urednik u izdavačkoj kući Plan B.

Goran Marković nas u svom romanu vodi u uzbudljivo vreme s kraja četrdesetih godina prošlog veka u Jugoslaviji, koje je obeležila rezolucija Informbiroa, a njegov glavni junak je službenik Britanske ambasade u Beogradu, i jedan od najvažnijih pisaca svetske književnosti Lorens Darel (1912-1990).

Promocija romana "Beogradski trio" Gorana Markovića u okviru Meseca frankofonije 2
Foto promo/Francuski institut u Srbiji

Njegova misija je bila da utvrdi kolika je snaga jugoslovenskog monarhističkog pokreta, a kao neobična i neformalna ličnost, i kao nepredvidljiv diplomata, Darel se zaljubljuje u svoju profesorku srpskohrvatskog jezika, ženu visokog partijskog rukovodioca koji će ubrzo završiti na Golom otoku.

Kada i ona doživi istu sudbinu i završi u logoru, britanski pisac i diplomata učiniće sve da je spase i da se pomogne njenoj kćeri, devojčici koja je silom istorijskih neprilika ostala bez oba roditelja…

Sa velikim poštovanjem prema Darelu, koji je zaista službovao u Beogradu, i neskrivenim referencama na njegovo kultno remek delo „Aleksandrijski kvartet“ ( romaneskna tetralogija koja se sastoji od romana „Justina”, „Baltazar”, „Mauntoliv” i „Klea” ), Goran Marković je napisao uzbudljivu i dramatičnu povest o ljubavnom trouglu koja se odvija u našoj posleratnoj prestonici.

Pri tom, kako je ocenila kritika“, uspeo je da nam sivilo jugoslovenske svakodnevnice u epohi „hladnog rata“ prikaže očima jednog stranca, da isplete uverljivu priču sa poznatim istorijskim ličnostima, i da na originalan način osvetli nemile događaje i pojedinosti iz oskudnih vremena Informbiroa.

„Beogradski trio“ je potresan i zabavan istovremeno, duhovit, komponovan kao kolaž dokumenata, pisama, dnevnika, Darelovih izveštaja Forin ofisu, referata logorskih rukovodilaca centrali Udbe, prepiske britanskih diplomata, dešiforvanih depeša, službenih zapisnika i svedočanstava, i ne ispušta se iz ruke do poslednje stranice“, ocenila je kritika.

Posle oficijelnog programa, Marković će u Francuskom institutu potpisivati svoj roman francuskim i našim čitaocima.

Reditelj koji je obeležio našu i jugoslovensku kinematografiju, i jedan od najvažnijih autora i predstavnika ovdašnje kulture, odlikovan je Ordenom oficira umetnosti i književnosti 2012, koji dodeljuje Ministarstvo kulture Francuske.

Goran Marković je objavio do sada tri romana, dve zbirke dnevničke proze, dva publicistička naslova, zbirku drama, a među njegovim najpoznatijim knjigama, pored „Beogradskog trija“, izdvajaju se i „Češka škola ne postoji“, „Godina dana“, „Male tajne“, „Tri priče o samoubicama“, „Doktor D“…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari