Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

U prepunoj sali Ateljea 212 su, uz muziku iz serija „Obraz uz obraz“ i „Otpisani“, mjuzikla „Kosa“, filmova „Balkan ekspres“ i „Nacionalna klasa“, o Nikoliću kao velikom glumcu i izuzetnom čoveku govorile njegove kolege Katarina Žutić, Branimir Brstina, Branislav i Sergej Trifunović, Gorica Popović i Gordan Kičić, režiseri Dejan Mijač i Goran Marković, pisac Dušan Kovačević.

Prema Kovačevićevim rečima, Nikolić je bio renesansni junak i deo neponovljivo velike glumačke generacije.

Marković je izjavio da je Nikolić privatno „bio sušta suprotnost likova koje je igrao“.

Kada bi neko tražio da opišem Beograd, opisao bih Dragana Nikolića. Rekao bih da je Beograd vedar, širokogrud, otvoren grad, a takav je bio Nikolić, izjavio je Marković.

Gorica Popović je rekla da je Nikolić bio „savršen kolega i veliki gospodin“.

Predstavljalo je veliku sreću raditi sa njim, jer je bio velika porcija dobrote i profesionalizma. Ne znam da je ikada ikoga uvredio. Popularnost je nosio dostojanstveno, strpljivo, sa osmehom, izjavila je Gorica Popović.

Voleo bih da svaki glumac doživi da ga publika voli onako kako je volela Nikolića, rekao je Mijač, govoreći o umetniku koji je bio „najšarmatniji stanar Ateljea 212“, „pripadnik glumačke i ljudske elite“, igrao u više od 70 filmova, u svim beogradskim pozorištima, i na sceni u Parizu.