Prva samostalna izložba radova Milije Čpajka u kragujevačkoj Galeriji Rima 1Foto: Galerija Rima

 

U kragujevačkoj Galeriji Rima, većeras, u 19 sati otvara se prva samostalna izložba Milije Čpajaka.

Mladi umetnik, vajar po obrazovanju, publici se ovom prilikom predstavlja svojim slikama i crtežima, nastalim u poslednjih nekoliko godina, uključujući i tri najnovija rada koja premijerno predstavlja na kragujevačkoj izložbi.

„Izvedeni akrilnim flomasterima na papiru ili platnu ovi radovi se nalaze na granici između crteža i slike – definisani su jasno kontrolisanim linijama, ali tako da u konačnoj slici gusto linearno tkanje prerasta u monumentalno bojeno polje”, navodi Nevena Martinović u katalogu izložbe.

Ona i dodaje da je, za razliku od skulpture, „Čpajakova slika znatno udaljenija od predmetnog sveta i predstavlja najapstraktniji segment njegovog stvaralaštva”.

Izložba je otvorena do 28. oktobra.

Stipendista francuke vlade

Milija Čpajak (29) je odrastao u Beogradu, u porodici koja neguje umetnost. Završio je osnovne i master studije na odseku za vajarstvo Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Kao stipendista francuske vlade proveo je jedan semestar master studija na École nationale Supérieure des beaux-arts u Parizu (2017).

Nakon studija, kroz izlaganje i realizovanje različitih umetničkih projekata, aktivno učestvuje na umetničkoj sceni. Osvojio je drugu nagradu na konkursu Niš Art fondacije (2017).

Iste godine boravio je u Koreji gde je dobio priznanje za realizovanu skulpturu na grupnoj izložbi. U okviru manifestacije Mermer i zvuci u Aranđelovcu, kao gostujući umetnik, realizovao je skulpturu za javni prostor (2020).

Priredio je samostalne izložbe u Galeriji ULUS (2019), galeriji Novembar (2021) i Salonu Muzeja grada Beograda (2023). Učestvovao je na Art Market Budapest (sa galerijom Novembar, 2022).

Izlagao je u Ambasadi Italije u Beogradu na izložbi Presenza tattile (2023).

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari